Економија

Како ће се заиста опорезивати возила у Србији?

Власници возила старих од пет до 20 година од идуће године плаћаће нижи порез приликом регистрације. Како је најављено из Министарства финансија, нацрт измена закона је сачињен и упућен Влади на усвајање.

Од 1. јануара 2022. године порез који се плаћа приликом регистрације неће се више обрачунавати на основу кубикаже, већ на основу године производње – најавио је министар финансија Синиша Мали.

Подсетимо се, реч је о порезу који се код аутомобила са мотором од преко 2.000 кубика жаргонски назива „порез на луксуз“, пишу половни аутомобили

Сада се у зависности од старости возила, овај порез умањује за одређени проценат:

од 5 до 8 година: – 15%
од 8 до 10 година: – 25%
од 10 до 20 година: – 40%
преко 20 година: – 80%

Тако је ове године висина пореза у зависности од кубикаже и годишта следећа:

О овој проблематици смо писали много пута током година, пошто је ситуација постајала, а и даље постаје све комплекснија – све је више великих, луксузних СУВ-ова и лимузина са моторима мале кубикаже али велике снаге.

Једноставно, радна запремина мотора већ заиста дуго није апсолутно никакав показатељ снаге, перформанси, луксуза или било које друге карактеристике возила. На пример, имамо потпуно нов БМW X5 са мотором од 1.995 кубика и 231 КС по цени од око 70.000 евра. Ту су и турбо бензинци од само 1.000 кубика са 100 до 125 КС…

Иако је јасна намера да се мотивишу возачи да купују новије аутомобиле који ће мање да загађују, многи ипак сматрају да би у причу требало убацити још неке факторе, као нпр. вредност возила, снагу мотора и слично.

„Министарство финансија сачинило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара и упутило Влади, ради утврђивања предлога, имајући у виду да се тржишна вредност путничких возила радне запремине мотора преко 2000 кубика брже умањује по основу старости у односу на остала моторна возила. С тим у вези, указала се потреба да се код опорезивања порезом на употребу моторних возила доследније спроведе уставни принцип опорезивања сразмерно економској моћи обвезника“, образлажу у министарству. .

Наведеним изменама и допунама предложено је да се умањи пореско оптерећење за та возила старости преко пет до двадесет година.

„За возила старости преко двадесет година додатно умањење није предложено, из разлога што се за та возила и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа пореза. Такође, додатно умањење код опорезивања ових возила могло би се сматрати подстицајем за њихову набавку, што није прихватљиво са становишта безбедности саобраћаја на путевима и унапређења заштите животне средине“, наводе у Министарству финансија.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!