понедељак , 23 новембра 2020

Норвешка која је два пута рефрендумом одбила улазак у ЕУ подржава Србију на ЕУ путу?!

0
(0)

Норвешка и Србија имају добре, партнерске односе у политичком, економском и културном домену и Норвешка пружа пуну подршку Влади Србије у европским интегарцијама и свим реформским напорима, поручила је данас премијерка те земље Ерна Солберг.

Солберг је, након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић, истакла да Србија има водећу улогу у домену стабилности, као и да Норвешка остаје посвећена питањима везним за Западни Балкан.

Како је рекла, Западни Балкан и даље има потребу за већом стабилизацијом, економским развојем и владавином права.

„Настојаћемо да поспешујемо сарадњу у овом региону”, подвукла је Солберг. Навела је да постоји могућност за унапређене економске сарадње две земље, те указала да је Србија призната дестинација за норвешке компније, а важно је да се створе једнаки и предвидиви услови за стране инвеститоре, попут одговарајућих пореских и организационих услова.

„Треба да послужимо једни другима као инспирација”, рекла је Солберг.

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је гошћи на посети, која, како је рекла, показује све боље и ближе односе Србије и Норвешке и све ближи ниво сарадње две земље у будућности.

Назначила је да Норвешка, иако није чланица ЕУ, подржава европске интеграције Србије и нашој земљи пружа велику подршку и техничку помоћ.

Норвешка је, подвукла је Брнабић, важан партнер када је реч и о регионалној стабилности на Западном Балкану.

„Рагзоварали смо о регионалној стабилности, увек и о питању КиМ и могућности за компромис како би се дошло до нормализације ондоса са Приштином и свему што Србија чини како би раширила добру комуникацију, толеранцију и раузмевање са свим партнерима на Балкану”, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да економска сарадња две земље расте, али да је и даље скромна.

Прошле године трговинска размена Србије и Норвешке била је 58,2 милиона евра и била је рекордна година, са осам одсто већом разменом него 2016.

„Постоји низ области у којима можмео да унапредимо сарадњу и надам се да ће после ове посете уследити бољи импулс за норвешке иневститоре и њихово интересовање за Србију”, рекла је Брнабић.

Подвукла је да од Норвешке можемо много да научимо, и кроз Нордијску пословну алијансу – привредну комору нордијских земаља, и то не само о економији, већ и о регионалној стабилнсоти и повезивању.

Указала је да је Норвешка један од највећих билатералних донатора Србије, која је за 15 година инвестирала 216 милиона евра кроз развојну помоћ, као и да је ове године дуплирала износ те помоћи на 6,3 милиона евра, са 3,1 милион евра из прошле године.

Посебно је навела да је половина те помоћи упућена у економски развој најсиромашнијих делова Србије.

„Норвешка ради са нама на пројектима у вези са владавином права, подржава рад на медијској стратегији, као и на сузбијању сиве економије”, рекла је Брнабић. (Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић припрема долазак папе у Београд како би му омогућио да се посере на стотине хиљада побијених Срба

4.4 (7) Аналзирајућ низ догађаја и сусрета црквених великодостојника на релацији Ватикан-Београд-Загреб, загребачки Јутарњи лист …

Три изгубљене деценије: нулта фаза политичког плурализма у Србији

5 (4) Изгледа да наш Тор, син нордијског врховног бога Одина, ипак, није мислио на …

3 Коментара

  1. Sta reci, jebe lud zbunjenog.

  2. Samo što Srbija ne pripada zapadnom Balkanu već istočnom ili centralnom. Zapadnom 100% ne pripada.:-)

  3. Sastale se dve lezbejke…
    I jebu Srbiju !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend