НОВА АФЕРА: ФУНКЦИОНЕРИ ДС ДРЖАВНИМ ПАРАМА ПРЕКО „КУРИРА“ КУПУЈУ „НОВОСТИ“ И „ПОЛИТИКУ“

0
(0)
уторак, 13 децембар 2011 09:41

ЛДП оптужио државу да новцем из европског кредита помаже „Куриру“ да купи акције ВАЦ у „Новостима“, „Политици“ и „Дневнику“

Либерално-демократска партија тражила је у понедељак од Агенције за борбу против корупције и Тужилаштва за борбу против организованог криминала да испитају да ли је дневни лист „Курир“ добио новац из Фонда за помоћ медијима у кризи да би купио удео немачке компаније ВАЦ у дневним листовима „Вечерње новости“, „Политика“ и новосадски „Дневник“.

Посланик ЛДП Зоран Остојић рекао је на ванредној конференцији за новинаре у Скупштини, да постоје индиције да „Курир“ државним средствима, које је Влада добила као донацију ЕУ за помоћ медијима, купује удео ВАЦ у тим новинама:

– Уместо да држава која већ има власништво у овим медијима, купи те новине и остатак акција од ВАЦ, она их даје опскурним новинама још опскурнијих власника.

Додао је да ће „одговоре о трошењу пара из Фонда од стране власника ’Курира’ и свих повезаних лица и фирми тражити и са скупштинске говорнице“. Посланик либерала објаснио је да се новцем из Фонда за помоћ медијима у кризи финансирају приватни медији иза којих стоји владајућа странка, и питао:

– Куда иде ова земља када „Курир“ купује „Политику“, „Дневник“ и „Новости“?

У Агенцији за борбу против корупције нису у понедељак могли да потврде да је допис ЛДП стигао у ову институцију, али нам је директорка Зорана Марковић рекла да ће, уколико папир дође до њих, „поступити по надлежностима и без одлагања“.

У Министарству културе тврде да немају везе са европским кредитом, а да су средства којима помажу медијима у кризи, далеко мања од износа који је дао Брисел.

Драгана Милићевић Милутиновић, државни секретар у Министарству културе, каже да није чула за продају акција ВАЦ-а, али „уколико је ова прича истинита, била би то незаконита концентрација власништва у медијима“.

– До нас није стигла званична информација да „Курир“ купује удео ВАЦ у „Дневник Војводина пресу“, нити нам је ВАЦ понудио свој удео по праву прече куповине, што закон налаже – каже Јасмина Машуловић, генерални директор „Дневник холдинга“.

– Према незваничним информацијама које сам добила пре три недеље, „Курир“ је био заинтересован за куповину удела ВАЦ у „Дневнику“ и уговор је требало да буде потписан 5. децембра. Последње, такође незваничне информације кажу, међутим, да је од тога одустао због медијске концентрације и несагласја са републичком медијском стратегијом.

Власник дневног листа „Курир“ Александар Родић демантовао је у понедељак увече наводе ЛДП да је „Курир“, новцем ЕУ за подршку медијима, купио удео ВАЦ у „Политици“, „Новостима“ и „Дневнику“.

Родић се, међутим, није изјаснио да ли тајно учествује у преговорима о куповини акција ВАЦ у три медијске куће.


ВАЦ: ПРЕГОВАРАМО О ПРОДАЈИ АКЦИЈА 
Директор Одсека за сарадњу са медијима у „ВАЦ групи“ и портпарол Петера Лангеа, Пол Биндер каже за „Новости“ да овај концерн преговара са више заинтересованих страна о продаји својих акција у Србији. Он је додао да је одлука о повлачењу инвестиција те компаније из наше земље коначна и да је то „у складу са заштитом економских интереса овог предузећа“. Остали смо ускраћени за одговор по којој цени ће ВАЦ продати акције у Србији и да ли се, међу онима са којима преговарају о куповини, налази и „Курир“.
Аутор Е. В. Н.
Извор Новости 13. децембар 2011.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Торлак и завера ћутања: Чија је вакцина против грипа кoјa је лажно јавности представљена као Торлакова?

5 (12) „Торлак је после 15 година произвео вакцину против грипа“ – саопштено је пре …

Београд поново најзагађенија престоница у Европи, Нови Пазар по загађености ваздуха трећи у свету!

0 (0) Престоница Србије константно има проблем са загађењем ваздуха, нарочито у ово доба године …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend