fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Нова дозвола за пиштољ 100 евра

Нова дозвола за пиштољ 100 евра

ГРАЂАНИ који поседују ватрено оружје имају још свега девет месеци за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе. То је једна од последњих обавеза коју је предвидео Закон о оружју и муницији, који се примењује од марта 2016. године. За разлику од старе праксе, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља.

И док се Министарство унутрашњих послова припрема за финиш овог изузетно обимног посла, власници и колекционари оружја негодују због обимне процедуре и плаћања такса. У Националној асоцијацији за оружје (НАОС), која окупља трговце и произвођаче оружја, као и стрељачке клубове и савезе, истичу да према незваничним подацима грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова.

– Како је процедура изузетно обимна, велико је питање да ли је овај посао уопште могућ до истека законског рока. Много је непотребних и скупих обавеза – каже Душко Илић, генерални секретар НАОС. – Ми смо од почетка били против многих одредаба овог закона, који тежи разоружавању грађана, иако је Србија на самом дну лествице по броју комада оружја у поседу грађана у Европи.

Власник оружја, према закону, обавезан је да приликом замене оружног листа, у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

Саставни део поступка су и документи који доказују тзв. оправдани разлог за поседовање оружја. Уколико грађанин поседује ловачку пушку или карабин, то је уверење о положеном ловачком испиту или копија ловне карте. Уколико је оружје намењено спорту, „оправдани разлог“ чини потврда о чланству у неком од стрељачких клубова. У случају да су пиштољ или пушка намењени за личну безбедност, власник је обавезан да „на записник“ да и изјаву којом тврди да му је због посла који обавља или других околности сигурност угрожена. Све то прати теренска провера полиције, пре издавања дозволе.

ТРОФЕЈЕ ПРЕУЗЕЛА ДРЖАВА

НОВИ закон о оружју и муницији укинуо је категорију трофејног оружја. Према евиденцији МУП-а, до ступања на снагу нових прописа у Србији је било регистровано укупно 63.558 комада трофејног оружја. До марта ове године више од половине власника пререгистровало је своје ватрене трофеје. Сви поступци још увек нису завршени, а део овог наоружања предат је држави. Такође, у три круга легализације, колико је спроведено од ступања на снагу новог закона, МУП-у је предато укупно 3.725 комада.
У МУП-у наводе да је замена оружних листова законска обавеза за све који поседују ватрено оружје, али и опомињу на уобичајену навику грађана да користе последње дане законских рокова за извршење административних послова.

– Током 2016. и 2017. године није било веће замене оружних листова, док је ове године број захтева знатно повећан – указују у МУП-у.

Издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара (600 динара кошта образац који израђује Завод за израду новчаница). Грађани који поседују оружје са олученим цевима – пиштоље, револвере, карабине – дужни су да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Многи власници пиштоља и пушака, међутим, ово доживљавају као двоструки намет, јер су исту таксу платили приликом одобравања набавке и регистрације оружја.

Уз ове трошкове, лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара (зависно од здравствене установе), што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара.

РЕВИЗИЈА ИЛИ ПРОВЕРА

ПРОМЕНУ докумената власници оружја окупљени око НАОС-а виде као прикривену ревизију легалног поседа ватреног оружја.

– Замена оружних листова не разликује се много од процедуре прописане када грађанин први пут набавља оружје. То је престрого и непотребно. Чему овако темељне провере када се и за најмањи прекршај, односно било које кривично дело за које је запрећена затворска казна, оружје одмах одузима – наводи Илић.

У МУП-у одговарају да су нови прописи донети пре свега у интересу безбедности грађана.

– Током пререгистрације сви законски услови морају бити испуњени, будући да је појединим грађанима дозвола за оружје издата пре 20 и више година. Зато је важна провера да ли испуњавају све услове – кажу у МУП-у.

Р. Драговић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тепић: Нови докази, сандуци ГИМ-а пуни оружја у складишту МУП-а

5 (5) Народна посланица и потпредседница ССП Мариника Тепић изнела је, како каже, нове доказе …

Александар Обрадовић: „Председник Србије је знао за криминал у Kрушику“

4.7 (21) Документи који су објављени о умешаности оца министра полиције Небојше Стефановића са трговином …

3 Коментара

  1. Prpa vlastodržaca od ljudi domaćina, jer kada se oni naljute, ovi su obrali bostan, uključujući i panduraciju koja ih sramno štiti ! Sve je ovo zbog smanjenja broja posednutog oružija i naravno novčanog nameta ! Onim bogatim nije ni bitno, a mafiji je svo ovo smešno ! Tako radi država koja gubi svoj narod i ima kastu nedodirljivih, kastu šljama i kastu obezpravljenih robova !

  2. pljacka treceg rajha a ovce sede .

  3. dokle cemo da cutimo dok nas pljackaju . ima li ovde ko normalan da se pobuni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *