Нова дозвола за пиштољ 100 евра

0
(0)

ГРАЂАНИ који поседују ватрено оружје имају још свега девет месеци за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе. То је једна од последњих обавеза коју је предвидео Закон о оружју и муницији, који се примењује од марта 2016. године. За разлику од старе праксе, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља.

И док се Министарство унутрашњих послова припрема за финиш овог изузетно обимног посла, власници и колекционари оружја негодују због обимне процедуре и плаћања такса. У Националној асоцијацији за оружје (НАОС), која окупља трговце и произвођаче оружја, као и стрељачке клубове и савезе, истичу да према незваничним подацима грађани Србије поседују најмање 600.000 оружних листова.

– Како је процедура изузетно обимна, велико је питање да ли је овај посао уопште могућ до истека законског рока. Много је непотребних и скупих обавеза – каже Душко Илић, генерални секретар НАОС. – Ми смо од почетка били против многих одредаба овог закона, који тежи разоружавању грађана, иако је Србија на самом дну лествице по броју комада оружја у поседу грађана у Европи.

Власник оружја, према закону, обавезан је да приликом замене оружног листа, у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна му је потврда да против њега није покренут кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја.

Саставни део поступка су и документи који доказују тзв. оправдани разлог за поседовање оружја. Уколико грађанин поседује ловачку пушку или карабин, то је уверење о положеном ловачком испиту или копија ловне карте. Уколико је оружје намењено спорту, „оправдани разлог“ чини потврда о чланству у неком од стрељачких клубова. У случају да су пиштољ или пушка намењени за личну безбедност, власник је обавезан да „на записник“ да и изјаву којом тврди да му је због посла који обавља или других околности сигурност угрожена. Све то прати теренска провера полиције, пре издавања дозволе.

ТРОФЕЈЕ ПРЕУЗЕЛА ДРЖАВА

НОВИ закон о оружју и муницији укинуо је категорију трофејног оружја. Према евиденцији МУП-а, до ступања на снагу нових прописа у Србији је било регистровано укупно 63.558 комада трофејног оружја. До марта ове године више од половине власника пререгистровало је своје ватрене трофеје. Сви поступци још увек нису завршени, а део овог наоружања предат је држави. Такође, у три круга легализације, колико је спроведено од ступања на снагу новог закона, МУП-у је предато укупно 3.725 комада.
У МУП-у наводе да је замена оружних листова законска обавеза за све који поседују ватрено оружје, али и опомињу на уобичајену навику грађана да користе последње дане законских рокова за извршење административних послова.

– Током 2016. и 2017. године није било веће замене оружних листова, док је ове године број захтева знатно повећан – указују у МУП-у.

Издавање новог оружног листа кошта 1.500 динара (600 динара кошта образац који израђује Завод за израду новчаница). Грађани који поседују оружје са олученим цевима – пиштоље, револвере, карабине – дужни су да уплате и републичку таксу која износи 5.360 динара. Многи власници пиштоља и пушака, међутим, ово доживљавају као двоструки намет, јер су исту таксу платили приликом одобравања набавке и регистрације оружја.

Уз ове трошкове, лекарско уверење кошта од 3.500 до чак 6.000 динара (зависно од здравствене установе), што укупан износ замене овог документа подиже и на више од 12.000 динара.

РЕВИЗИЈА ИЛИ ПРОВЕРА

ПРОМЕНУ докумената власници оружја окупљени око НАОС-а виде као прикривену ревизију легалног поседа ватреног оружја.

– Замена оружних листова не разликује се много од процедуре прописане када грађанин први пут набавља оружје. То је престрого и непотребно. Чему овако темељне провере када се и за најмањи прекршај, односно било које кривично дело за које је запрећена затворска казна, оружје одмах одузима – наводи Илић.

У МУП-у одговарају да су нови прописи донети пре свега у интересу безбедности грађана.

– Током пререгистрације сви законски услови морају бити испуњени, будући да је појединим грађанима дозвола за оружје издата пре 20 и више година. Зато је важна провера да ли испуњавају све услове – кажу у МУП-у.

Р. Драговић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Власт разоружава Србе, ево шта се крије иза пререгистрације оружја ! – Дарко Божић ДумДум (видео)

4.8 (6) Дарко Божић испред канала ДумДум био је гост емисије тема правда, главна тема …

Пољска запретила мигрантима: Ако приђете граници – пуцаћемо

4.9 (43) Пољска неће толерисати криминалне упаде, нити насиље на својим границама – категорички је …

3 Коментара

  1. Prpa vlastodržaca od ljudi domaćina, jer kada se oni naljute, ovi su obrali bostan, uključujući i panduraciju koja ih sramno štiti ! Sve je ovo zbog smanjenja broja posednutog oružija i naravno novčanog nameta ! Onim bogatim nije ni bitno, a mafiji je svo ovo smešno ! Tako radi država koja gubi svoj narod i ima kastu nedodirljivih, kastu šljama i kastu obezpravljenih robova !

  2. pljacka treceg rajha a ovce sede .

  3. dokle cemo da cutimo dok nas pljackaju . ima li ovde ko normalan da se pobuni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *