Тесла дани током јула

Тесла дани током јула

0
(0)

Приче о Николи Тесли и Ђорђу Станојевићу, обиласци хидроелектрана, експерименти и радионице инспирисане животом и делом ових научника, временом електрификације и индустријализације, затим изложбе, предавања, научни и стручни скупови, конференције, део су овогодишњих „Тесла дана“.

Током читавог јула биће широм Србије прослављен Теслин рођендан – 10. јул, али и 160 година од рођења Ђорђа Станојевића, научника за кога се каже да је осветлио Србију.

„Тесла дани“ започели су SEE SDEWES конференцијом у Новом Саду, на којој су научници и стручњаци из преко 30 земаља света говорили о одрживом енергетском систему, воденим ресурсима и биогоривима, обновљивим изворима енергије и другим изазовима 21. века, а посебна атракција пратећег програма био је Тесла аутомобил, који ових дана крстари улицама Новог Сада.

На сам рођендан Николе Тесле, 10. јула, Музеј Николе Тесле и Музеј науке и технике поклањају бесплатан улазак свим заинтересованима, док ће Галерија „Чубрило“ на Гардошу приказати изложбу „Фотографије из Теслиног албума“.

Један од најзанимљивијих дођаја манифестације „Тесла дани“ биће одржан у Крагујевцу – посетиоци ће, захваљујући Институту за физику Природно-математичког факултета и Канцеларији за младе, моћи да сазнају зашто се један од Теслиних мотора зове Колумбово јаје, да виде како Теслин трансформатор производи муње и како се врши пренос рендгенских зрака или бежични пренос електричних сигнала…

Као и сваке године, Спортско туристички центар Бајина Башта позива на бесплатни обилазак мале хидроелектране Врело, Хидроелектране Бајина Башта и Реверзибилне хидроелектране Бајина Башта.

Вече посвећено Тесли већ традиционално организује Удружење Теслин торањ у Србији, у сарадњи са Удружењем Инжењера и техничара Лесковца, градом Лесковцем и Народним музејем Лесковца.

Манифестација „Тесла дани“ одржава се од 2014. године када је „Кластер путева културе“ организовао један „Тесла дан“ у 10 градова широм Србије, коме је присуствовало више хиљада посетилаца.

Уследили су 2015. године једнонедељни „Тесла дани“, 2016. обележено је 160 година од рођења Николе Тесле и од тада читав јул у Србији је сваке године у знаку Николе Тесле.

„Тесла дани“ су део руте „Путевима Тесле кроз Европу“, која у Србији обухвата сам Музеј Николе Тесле и све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића и 10 малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су мали музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

На „Путевима Тесле“ је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

„Тесла дане“ организује „Кластер путева културе“, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и чак шест факултета у Србији, Словенији и Хрватској.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Усташоиди и даље својатају Теслу

Усташоиди и даље својатају Теслу

0 (0) Став Светог архијерејског Сабора СПЦ, који је патријарх Иринеј пренео председнику Србије Томиславу …

ЕКСЛУЗИВНО: Пронађена Теслина карта множења!

ЕКСЛУЗИВНО: Пронађена Теслина карта множења!

0 (0) Недавно пронађени оригинални цртежи Николе Тесле представљају карту за множење са свим бројевима …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend