Нова дужничка криза прети и Србији

0
(0)

Лондон — Свету прети нови талас дужничке кризе, а међу угроженим земљама је и Србија, оцењује се у најновијој анализи „Ренесанс капитала“.

Ова анализа је заснована на подацима ММФ и прогнози Европске комисије.

Водећи економиста „Ренесанс капитала“ Чарлс Робертсон тврди, након што је проучио свежу оцену стања здравља глобалне привреде коју су ове седмице дали експерти ММФ-а, да сада највеће дужничке проблеме имају три чланице групе седам најразвијенијих западних држава – Јапан, САД и Велика Британија, али и Шпанија и Ирска. 

Буџетски дефицити у САД и Великој Британији су још од почетка глобалне финансијске кризе 2008. године огромни, а амерички државни дуг је већи од сто одсто вредности БДП-а. 

У Јапану је ове године државни дуг увећан на рекордан ниво и премашује 200 одсто вредности оствареног БДП-а. 

У групи проблематичних земаља, када је реч о превисоком државном дугу, до минуле године су се медју брзо растућим и мање развијеним земљама налазиле само Индија и Египат, али том двојцу се лане прикључила и Србија, а на путу је да то учини и Гана, наводи Робертсон. 

Занимљиво је да се у анализи „Ренесанса“ не спомињу огромни дужнички проблеми Грчке, док се упозорава и на драматичан раст дугова Бразила и Мадјарске која већ годинама важи за „јако презадужену земљу“. 

Стручњаци „Ренесанса“ су направили, на основу података ММФ-а и Еврокомсије, графички приказ нивоа државних дугова и буџетских дефицита и по оба показатеља положај Србије је врло проблематичан. 

Медју земљама које су сада „далеко од дужничке кризе“, пошто имају буџетски суфицит или врло низак дефицит и јако низак ниво државног дуга, Робертсон убраја Русију, Казахстан, Индонезију, Нигерију и Филипине. 

У групу дужнички „безбедних“ земаља могу се прикључити, према оцени Робертсона, Кина, Тајланд и Либија, јер њихов дуг не премашује 60 одсто вредности БДП-а. 

Иако су дугови Јужне Африке, Пољске, Чешке, Хрватрске, Украјине, Мексика и Малезије у „дозвољеној“ граници од 40 до 60 одсто, њихов положај постаје проблематичан због све слабијих буџетских показатеља и опадајућег привредног раста, наводи се у истој анализи и закључује да је сада проблем државних дугова више изражен у земљама еврозоне, него у државама југоисточне Европе.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Задуживање Србије је забрињавајуће, увући ће нас у опасну спиралу враћања дуга“ (ВИДЕО)

5 (2) Председник Александар Вучић неће моћи да задржи земљу у Прањанима, јер такав поклон …

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

3 (4) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend