fbpx

Србија: Незапосленост у сталном порасту

0
(0)

Београд — На евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ) у марту је било 792.344 незапослених, што је за 2.000 више него претходног месеца, речено је у НСЗ-у.

Како наводе у НСЗ-у, у односу на исти период претходне године то је повећање од 9.652 лица, али очекују да ће у 2013. години овај број бити мањи.

Од укупног броја незапослених, 28 одсто су лица без квалификација, са трећим степеном стручне спреме је 26 одсто, а са факултетом око седам одсто, као и 64 доктора наука.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић оценио је да се и даље смањује број запослениху Србији јер нема привредног опоравка. 

„Када имамо проблеме у привреди, онда то резултира смањењем броја запослених, а мислим да се не смањују проблеми које имају ривредници у Србији“, рекао је Атанацковић агенцији Бета. 

Према његовим речима, да би се стварала повољнија клима за раст запослености, привредници треба стално да траже повољније услове пословања, да се поштују закони, да судски поступци буду једноставнији и трају краће, а порески систем да буде ефикаснији. 

„Подстицаји запошљавању из државног буџета не треба да постоје, јер је једина права мера за отварање радних места да се послодавцима
омогући да имају добре услове да шире свој посао“, рекао је Атанацковић. 

Он је навео да ће послодавци запослити нове раднике ако процене да могу да шире пословање и остваре профит, а не због тога што ће добити подстицаје од државе. Атанацковић је оценио да су садашњи прописи сметња запошљавању нових радника и предложио измене радног законодавства. 

„Када се у Србији радник отпусти због недостатка посла потребно је да му се исплати отпремнина за укупан радни стаж, без обзира ако ради само годину дана у последњој фирми, која више нема потребу за тим радником“, објаснио је Атанацковић. 

Због тога се, како је додао, послодавци и не усуђују да приме неког у стални радни однос, па су онда на штети и радници и послодавци. 

„Закон о раду требало би да омогући запошљавање на одређено време и до три године, а не, као што је сада, да буде ограничено на годинудана“, казао је Атанацковић. 

Сметње отварању нових радних места су, по његовој оцени, и спорост администрације, јер се дуго чека на потребне дозволе за инвестирање. 

„Имамо саплитање на различитим нивоима власти, од општине до републике. Често се на решење или захтев, који су неопходни да би се легално пословало, чека и по неколико месеци, за шта реално није потребно више од седам до 15 дана,“, рекао је Атанацковић.

У НСЗ кажу да је правило је да регистрована незапосленост поцетком године расте, а да у другој половини пада и да се та сезонска осцилација показала као доста стабилна.

„Као и претходних година, број незапослених лица на евиденцији почетком године је несто већи, јер се многа лица пријављују на евиденцију службе због могућности укључивања у активне мере које спроводи НСЗ, да би до краја године имао тренд смањивања“, додају уНСЗ-у. 

Очекује се, кажу у служби, да ће уз раст БДП-а, са већим нивоом страних и домацих улагања у привреду, развојем предузетниства и сектора малих и средњих предузеца, уважавањем потреба послодаваца у процесу образовања лица, број незапослених лица у овој години бити мањи. 

„У 2013. години неопходна су и боља планирања. Морамо да питамо привреду који су им профили потребни, која знања и вештине радници треба да поседују, па да онда у том смеру прилагођавамо програме уместо да производимо кадрове који су сувишни и неупотребљиви“, оцењено је у НСЗ-у. 

Према подацима, незапослених лица на евиденцији НСЗ за чијим радом је престала потреба, односно који су технолошки висак, на крају марта било је 33.749. 

Међу њима је највише оних са завршеном средњом школом 21.458, лица без стручне спреме и полуквалификованих радника је 8.179, а најмањи број лица је са завршеном вишом школом, високим трогодишњим образовањем или факлутетом – 4.112.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић формира прелазну владу – већина министара остаје – СПРЕМА НОВЕ ИЗБОРЕ?

4.6 (13) Схватајући да оваква скупштина у којој нема представника бар милион и по грађана …

Ово више није Србија, већ безимени гето и народ у нестајању

5 (14) Још од пропасти Душановог царства, половином 14. века српски народ није доживео тежи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *