Нове цене за Београђане: Годишње за рачуне 4.200 динара више

Нове цене за Београђане: Годишње за рачуне 4.200 динара више

4.8
(5)

ПОСЛЕ информације да ће рачуни за струју бити виши за 3,9 одсто, до Београђана је стигла вест и о „јачој“ уплатници ЈКП „Инфостан технологије“. Почевши од децембра грађани ће за њу издвајати 10 одсто више, будући да су услуге „Градске чистоће“ поскупеле. Уз поскупљење претплате за јавни медијски сервис и нове таксе за воду, грађанима ће у просеку месечно стизати око 350 динара више, што годишње износи око 4.200 динара!

Сагласност на одлуку којом се мења цена услуга сакупљања, одвожења и одлагања комуналног отпада за домаћинства, дао је Надзорни одбор ЈКП „Градска чистоћа“, а одобрио заменик градоначелника Горан Весић крајем прошлог месеца. Тако ће, уместо досадашњих 4,66 динара по метру квадратном, односно 5,13 са ПДВ, Београђани морати убудуће да плате 5,13, односно 5,64 динара са ПДВ.

– Последња корекција цена извршена је пре четири године – кажу у „Чистоћи“. – Реч је о минималном повећању, а услуга одвожења смећа и даље је најјефтинија комунална услуга коју плаћају грађани преко „Инфостана“.

Нови удар на џепове грађана дошао је од надлежних из „Чистоће“, само дан након што је обелодањено да ће такса за јавни медијски сервис РТС од 1. јануара 2020. године поскупети са 220 на 255 динара. Неколико дана раније и Агенција за енергетику дала је сагласност да од 1. децембра електрична енергија за домаћинства поскупи 3,9 одсто, а прве скупље рачуне за утрошену струју грађани ће у кућном буџету осетити у јануару наредне године, за око 150 динара више.

– Наизглед све ове надокнаде су занемарљиве, када се појединачно посматрају. Али, када се све срачуна за годину дана, то је озбиљан удар на новчанике. Поскупљења се само нижу, и то у кратком периоду – каже суграђанка Александра С.

Такса за погонску спремност водоводног система усвојена је на седници Скупштине града у августу. Овај намет је фиксни и износи 130,68 динара.

Када се саберу сва најављена и уведена поскупљења, за стамбену јединицу површине 60 квадрата, треба издвојити око 340 динара за услуге „Чистоће“, што је за 30 динара више у односу на период пре поскупљења. Узимајући у обзир још и нову цену струје, ТВ претплате и таксе „Водовода и канализације“, суграђани годишње добијају „један рачун више“.

ВОДА НА ЧЕКАЊУ

ОСИМ таксе за погонску спремност водоводног система, одлука о повећању цене воде већ неколико месеци се вага у кабинету градоначелника Зорана Радојичића. Иако је „Београдски водовод и канализација“ затражио кориговање ценовника, први човек града још није потписао поскупљење.

М. СТАНОЈКОВИЋ, Г. НОВАКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

5 (6) Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је …

Као сваки КОМУНИСТИЧКИ ИСПРДАК: Београд добија бисту Си Ђинпинга?

Као сваки КОМУНИСТИЧКИ ИСПРДАК: Београд добија бисту Си Ђинпинга?

1 (1) Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) истакли су …

2 Коментара

  1. CENE MALO VIŠE GORE, PENZIJE TAKOĐE!

    Koliko je ΛV dušebrižnik za svoje glasačko telo- penzionera. Pre sva poskupljenja dao je penzionerima milostinju od čitavih 5000 dinara, kako bi mogli da plate povećanja računa za celu godinu. Penzosi čuvajte te pare, ΛV neće ponovo da vas umilostivi. Ipak je radio, penzije će vam biti veće za 5,4%, možđete se razbacivati?

  2. Nadam se da u januaru bude mnogo vece povecanje cena.Opravdano.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend