fbpx

У Србију стиже кинески Алипеј

0
(0)

Председница владе Ана Брнабић изјавила је данас у Хангџоу, након обиласка компаније “Алилбаба”, да се нада да ће у наредних неколико месеци у Србији бити омогућено плаћање преко Али пеја (“Алипаy”), платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету, коју је креирала “Алибаба група”.

Реч је о платформ за мобилна плаћања, која има готово милијарду корисника.

“Надам се да у наредних неколико месеци завршавамо са “Али пејом“ за њихов систем уплата, односно платни промет у Србији”, рекла је Брнабић и додала да би то било важно и за све већи број кинеских туриста који долазе у Србију.

Она је навела да су у току разговори, које са српске стране води Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

“Они иду добро, разговарају са једном комерцијалном банком и очекујем да ћемо то брзо завршити”, рекла је Брнабић.

Додала је да би следећи корак био логистички центар, као и да је намера да се наставе разговори и са Алибабом и са другим компанијама да отворе своје развојне центре у Србији.

“Не могу да кажем да ће они отворити развојни центар, али ми ћемо дати све од себе”, рекла је премијерка.

Подсетила је да је Србија сада, захваљујући изменама правног оквира и пореског окружења, од јануара ове године најконкурентнија земља у Евопри за улагање у истраживања и развој, иновације и стварање интелектуалне својине.

“Нека почну мало и вићдеће да имамо квалитет и потенцијал, а свако ко је до сада уложио у Србију, одлучио је да се даље развија. Порез који се плаћа на протиф за интелектуалну својину развијену у Србију само три одсто, Зато мислим да смо најбољи могући партнер за овакве компаније”, рекла је Брнабић.

Она је изразила задовољство због посете компанијама у кинеској провинцији Ðеџонг, која је у Кини позната као провинција чији се економски развој заснива управо на дигиталној економији.

Навела је да је то један од најбогатијих региона Кине, да чак 41,5 одсто БДП-а у овом региону долази од дигиталне економије, као и да је то једна од шест пилот зона за иновације, истраживање и развој у Кини.

“Нема бољег места, можда чак ни на свету, да видимо напредне техлогогије и разговарамо са потенцијалним партнерима о инвестицијама у Србију”, рекла је Брнабић новинарима.

Приметила је и да су компаније које је данас обишла основане пре само две деценије, а данас запошљавају и 100.000 људи, што показује да када постоје подршка државе, отворен економски систем, добра средина за иновације може ис вет да се те промени за 25 година, а не једна земља.

“Ово све показује колико Србија потенцијала има и колико може брзо да трчи, посебно ако успемо да направимо оваква партнерства. Онда причамо о потпуно другацицјој земљи за седам до 10 година”, рекла је Брнабић.

Упитана који би од система који је данас видео у Кини, волела да види у Србији, одговорила је кратко – све.

“Све системе бих волела и трудићу се да све од овога имамо у Србији. И не само да имамо све у Србији, већ је моја жеља да Србија буде европски центар за ове софтвере, виртуелне платформе, клауд системе… Да све то за Европу буде у Србији”, закључила је Брнабић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електронски надзор у Србији – Велика братија

4.8 (5) Први запаженији сајбер напади у Србији, за које постоји сумња да их је …

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *