НОВИ УСЛОВИ ЕПС ЗА КУПОВИНУ УГЉА: Инвалиди остају без огрева

НОВИ УСЛОВИ ЕПС ЗА КУПОВИНУ УГЉА: Инвалиди остају без огрева

0
(0)

ПЕНЗИОНЕРИ и инвалиди који купују угаљ преко својих удружења наредне сезоне би могли да остану без огрева. Разлог томе су изузетно пооштрени услови које је ЕПС наметнуо удружењима да би добили огрев. Од њих се тражи да, поред плаћања унапред, дају и депозит од пет одсто вредности угља, али и да обезбеде складишни простор и колску вагу за мерење. Зато најсиромашнија удружења нису успела да склопе нови уговор у фебруару и тако закупе одређене количине огрева за следећу зиму.

У Удружењу пензионера Војводине кажу да су их из ЕПС обавестили да од јануара ове године морају да плате и додатне гаранције да би добијали угаљ.

– Огрев се увек плаћао унапред ЕПС, никада нисмо добили ништа бесплатно или с попустом – објашњава Милан Ненадић, председник Удружења пензионера Војводине. – Количине се закупе на почетку године, а најсиромашнији пензионери плаћају по неколико хиљада месечно и онда отплате угаљ који добију тек на јесен. Сада нас је ЕПС обавестио да морамо да уплатимо и пет одсто од укупних количина као депозит. Већина удружења је део за најсиромашније плаћала од чланарина и сад нема новца да плати и депозит.

Ненадић тврди да су удружења имала рок до почетка фебруара да уплате депозит и закључе уговор са ЕПС, а да неки, као што је то случај у Зрењанину, нису успели да сакупе новац. Тако ће у овом граду без угља остати 300 породица наредне сезоне.

– Апеловали смо на Министарство енергетике, али и на Надзорни одбор ЕПС, да промени ову уредбу и да нам да макар мало више времена да сакупимо новац – додаје Ненадић. – Нико нам није одговорио.

ЛАЗАРЕВАЦ

ПРОБЕЛЕМ с набавком угља има чак и Удружење пензионера Лазаревац, општине која се налази усред Колубарског округа. – Прописи које нам је доставио ЕПС су нам два месеца задавали невиђене проблеме – објашњава Радомир Петровић, председник Удружења пензионера општине Лазаревац. – До краја прошле године морали смо, први пут, да попишемо све месне организације и да утврдимо тачну количину угља која се за њих набавља. Онда су нам те количине накнадно умањивали. У јануар смо морали да платимо и депозит за чак 12.000 тона.
И пожаревачко Удружење „Градска организација инвалида рада“ добило је нову верзију уговора о куповини угља од огранка ТЕ-КО Костолац, чије поједине услове неће моћи да испуни.

– Наши чланови су инвалиди који раде или су пензионери с месечном пензијом од 10.000 до 12.000, па не можемо да тражимо од њих да плате депозит. Ми смо за ову годину наручили 7.500 тона за око 1.000 наших чланова, што значи да за депозит морамо да обезбедимо чак 10 милиона динара – каже председник овог удружења Светозар Божиновић.

За испуњење другог услова – поседовање складишног простора и колске ваге, немају пара, јер се ради о превисоким издацима.

– Да бисмо складиштили угаљ морамо да се пререгиструјемо, јер се сада не бавимо трговином – каже Божиновић. – Чак и да то урадимо, угаљ за наше чланове, који спадају у повлашћену категорију, не би био 4.320 динара по тони са превозом и плаћањем на шест рата, већ би био знатно скупљи. Према динамици коју су добили од ТЕ-КО Костолац, сваког месеца, сем јануара и јуна, испоручиваће се 750 тона и за сваки месец мора да се уплати депозит.

ЕПС: ОПРЕЗ ЗБОГ ШВЕРЦЕРА

– ПРЕДУЗЕЛИ смо мере у продаји угља ради спречавања могуће корупције и злоупотреба у виду нелегалне трговине – кажу у ЕПС. – Те мере обухватају обавезу удружења да воде књигу евиденције испоручених количина угља, да имају или да закупе складишни простор и колску вагу и да уплате депозит. Депозит за куповину угља за удружења грађана уведен је да би се спречиле злоупотребе као што су случајеви када се не преузму уговорене количине угља, не плате предрачуни у року или не преузме угаљ, што ремети континуитет производње у ЕПС. У појединим периодима морала је да се смањује производња, или чак и да се заустави, јер удружења нису поштовала уговоре. Уплатом депозита за озбиљност извршења посла, то ће се елиминисати или драстично смањити.

Д. НОВКОВИЋ – М. Л. ЈАНКОВИЋ, Новости

Фото Д.Дозет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поново се мењају се услови за одлазак у пензију – рок је 31. децембар

Поново се мењају се услови за одлазак у пензију – рок је 31. децембар

2.3 (3) Крајњи рок за пензионисање у овој години 31. децембар. Уколико неко захтев поднесе …

Пензионери ће до краја децембра добити помоћ од 5.000 динара

Пензионери ће до краја децембра добити помоћ од 5.000 динара

5 (1) Сви пензионери добиће до краја децембра једнократну новчану помоћ у износу од по …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend