Нови закон о раду: Српски радниче ускоро ћеш поново бити РОБ!

Нови закон о раду: Српски радниче ускоро ћеш поново бити РОБ!

0
(0)

Према нацрту новог закона о раду, чија се примена очекује од јула, радници ће моћи да иду на одмор већ после месец дана рада, пробни рад би трајао најдуже шест месеци, рад на одређено до 2 године… Међутим, због новог обрачуна минулог рада плата би била мања и до 15 одсто месечно.

Промене…

Радној групи за израду закона Министарство за рад је пре два дана послало верзију у којој стоји да ће се накнада за минули рад рачунати само на основу година проведених код последњег послодавца.

Ако запослени промени фирму, минули рад ће му практично бити нула (а сада је законски минимум 0,4 одсто зараде по години стажа). Радник који је рецимо код претходног послодавца имао 10 година стажа, а код новог дошао на плату од 50.000 динара, сваког месеца ће добијати 2.000 динара мање.

У Савезу самосталних синдиката Србије процењују да би нови обрачун минулог рада смањио плате у јавном и приватном сектору за 10 до 15 одсто и да би то већ сада могло да погоди половину радника, колико их је отприлике променило послодавца.

– Временом ће још доста радника променити посао, па би мању плату по овом основу могло да има и више од 90 одсто запослених, кажу у СССС.

О овом нацрту закона расправљаће се још једном на састанку Социјално-економског савета (СЕС) половином јуна. Одмах после, крајем месеца, предлог закона иде у Скупштину на усвајање.

Извор “24 сата” каже да се на састанку СЕС не очекују додатне измене и да ће предлог Министарства за рад бити коначно решење.

Министарство за рад је у закону предвидело и два дана мање односно пет дана плаћеног одсуства у случају склапања брака, смрти у породици, селидбе или рођења детета

Нови закон предвидео је и укидање накнаде од 26 одсто на име сменског рада. За давање крви остало је право на два слободна дана, иако су послодавци тврдили да им је то значајан трошак.

Приликом одласка у пензију до сада је, наиме, радник добијао три просечне плате, а сада је план да то буду две плате.

На губитку ће бити и радници који добију отказ односно постану технолошки вишак. По досадашњем закону послодавац им је морао исплаћивати отпремнину за све године стажа, а сада само за године рада проведене у његовој и повезаним фирмама. Као и у важећем закону, предвиђено је да отпремнина не може бити нижа од збира трећине зараде запосленог за сваку годину стажа.

 

24сата.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фриленсери протестовали испред Владе: Враћамо се за 15 дана

Фриленсери протестовали испред Владе: Враћамо се за 15 дана

4.3 (6) Протест који је организовало Удружење радника на интернету почео је испред Владе Србије, …

Будућност дигиталног доба – хакери или робови

Будућност дигиталног доба – хакери или робови

5 (1) Тотална концентрација дигиталне планете води ка сценарију где свака држава припада једном господару. …

6 Коментара

  1. Ide se na to da dodjemo u situaciju da radimo samo za hranu , mada sa naim platama i ne mozemo vise onda ce biti samo za hleba

  2. jasu,jasu,ali ce se saviti jednog dana!!!!

  3. ALEKSANDAR VUCIC I SNS UCENJUJE LJUDE SA KOSOVA I METOHIJE PLATAMA I RADNIM MESTIMA,DA MORAJU DA IZADJU NA SIPTARSKIE IZBORE ILI GUBE RADNA MESTA MONSTRUM VUCIC DIREKTNO UDARA NA EGZISTENCIJU.

  4. ponovo? pa zar vec nismo robovi????

  5. Радећи за робовласнке, без ограничења радног времена и за бедну плату, често без социјалног осигурања, људи покушавају сачувати голи живот и то се може разумети. Треба знати да, када би људи ОДБИЛИ да раде за то смеће, врло брзо би економски били уништени и робовласници. Мислим да треба ПОКАЗАТИ ЗУБЕ и раду и радницима вратити људско достојанство. Питам: Где су нам они које плаћамо да штите људска права или су они „задужени“ само за геј популацију ???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend