Новим ЗАКОНОМ О ПУТЕВИМА приватне парцеле постају државне

Новим ЗАКОНОМ О ПУТЕВИМА приватне парцеле постају државне

0
(0)

Влада Србије усвојила је предлог новог закона о путевима и упутила га посланицима Скупштине Србије на усвајање. Наиме, важећи Закон о путевима донет је још 2005. године, у четири маха је мењан и допуњаван. Због тога што је требало изменити и допунити много чланова постојећег Закона о путевима, закључено је да је боље донети нови законски пропис. Он би решио питање управљања и одржавања јавних путева, али и питање приватне имовине како би се избегао ризик од тужби власника имовине и захтева за надокнаду штете. Одређене су минималне границе експропријације приликом изградње јавних путева, чиме ће се обезбедити превентивна заштита и несметано одржавање јавног пута.

Основни проблем који нови законски акт о путевима треба да реши је неуређено имовинско стање и евиденција јавних путева у јавним књигама о непокретностима и стварним правима на њима, што за последицу има немогућност несметаног извођења радова на мрежи јавних, посебно државних путева. Наиме, иако су јавни путеви дефинисани као добро у општој употреби и у јавној својини тренутно на скоро сваком путном правцу постоје делови пута који су на парцелама у приватној својини физичких и правних лица.

Такође, постоје и обрнути случајеви – када је на парцелама које су у листовима непокретности уписани као јавна својина изграђени приватни објекти, посађени засади, а неретко власници суседних пољопривредних парцела обрађују земљиште.

Члан 74. нацрта Закона о путевима – Утврђивање јавног интереса: “Уколико је ради изградње, реконструкције и одржавања државних путева и објеката пута потребно извршити експропријацију, административни пренос или непотпуну експропријацију непокретности, Влада на предлог управљача државног пута, утврђује јавни интерес. Непокретности које су потребне за изградњу, реконструкцију и одржавање државних путева експропришу се у корист Републике Србије.”

Своје законско место добиће и некатегорисани путеви.

Проблем који такође треба да се реши овим актом јесте и неједнакост надлежних јединица локалне самоуправе у утврђивању критеријума за категоризацију општинских путева и улица. Потребно је ускладити Закон о путевима са законом који уређује планирање и изградњу у области изградње, реконструкције и одржавања јавних путева као линијских инфраструктурних објеката. Нејасно је дефинисање врсте радова на јавном путу, посебно у области појачаног одржавања, што доводи до забуне приликом израде техничке документације и надлежности за издавање одговарајућег одобрења, као и продужења рокова за почетак извођења радова на јавном путу.

Предлаже се и решење за део јавних путева који се налазе на парцелама које су у приватној својини физичких и правних лица, или су као корисници у листовима непокретности уписана правна лица којима није поверено управљање путевима, а на следећи начин:

Члан 2. нацрта Закона о путевима – Категоризација јавних путева: “2. „јавни пут“ је пут који испуњава прописане критеријуме за категоризацију од стране надлежног органа”; Члан 5. нацрта Закона о путевима – Категоризација јавних путева: “Влада прописује критеријуме за категоризацију јавних путева. Влада доноси акт о категоризацији државних путева, на основу критеријума из става 2. овог члана.

Министар надлежан за послове саобраћаја ( у даљем тексту: Министар) образује комисију за утврђивање испуњености критеријума за категоризацију државних путева.
Скупштина јединице локалне самоуправе доноси акт о категоризацији општинских путева и улица, на основу критеријума из става 2. овог члана.”

Ово стање је остало још из времена бивше СФРЈ, а Србија није успела протеклих деценија да га реши.

Извор: Јустиција

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СМЕЈУРИЈА ОД ПРАВОСУЂА! За пљачку преко 300 милиона евра из "Агробанке" осуђени на само по три и две године затвора

СМЕЈУРИЈА ОД ПРАВОСУЂА! За пљачку преко 300 милиона евра из „Агробанке“ осуђени на само по три и две године затвора

5 (3) Виши суд у Београду прогласио је кривим десеторицу особа у случају Агробанка јер …

Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: "Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду"

Протест малих привредника испред Скупштине Србије, објавили списак од пет захтева: „Због овакве државне политике, кандидоваћемо Синишу Малог за Нобелову награду“

5 (2) Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије симболично, у минут до 12, започео је …

4 Коментара

  1. Komunizam – ono kad otimacinu u ime partije nazovu nacionalizacija i nastave da potkradaju resurse i ubijaju ljude.
    Proklete srpske komunisticke svinje.

  2. Курветино дођи да отмеш моју њиву, саржер ћу ти сасути у ту свињску главурду !

  3. За Србију би и живот дао а вама организована бандо недам ни говно које посерем !

  4. Zaklinju se u privatnu svojinu, dok je ta imovina njihova, a cim nije sledi otimacina! Najsiromasnija zelja Evrope i uskoro cele planete ide u nove pohode da pljacka sopstveni narod! Ma BRAVO!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend