НС: Дају стан за дуг

НС: Дају стан за дуг

ЗБОГ неплаћених рачуна за комуналне услуге или потрошену струју, у априлу ће у Новом Саду и околини бити стотинак лицитација за продају покретне имовине дужника. Истовремено, заинтересованим купцима ће се понудити 30 станова, кућа, земљишта или друге непокретне имовине, како би се од нередовних платиша намириле неизмирене обавезе према банкама или другим дужницима.

Новосађанка Ш. Д. ускоро ће остати без двособног стана, чија је вредност процењена на више од 1,1 милион динара, али ће на првој јавној продаји бити понуђен за око 700.000 динара. Исту судбину имаће и породична кућа и помоћни објекти

Т. Ђ. из околине Новог Сада, јер је остао дужан банци.

Списак дужника чија ће имовина бити понуђена на продају на јавној лицитацији, објављен на сајту Основног суда у Новом Саду, није занемарљив. Грађани дугују једни другима, разним предузећима и банкама, а кад западну у кризу, изгубе посао и нису у могућности да редовно измирују обавезе, остају без покретне и непокретне имовине.

По речима Тијане Јаковљевић, портпарола Основног суда у Новом Саду, у току 2012. године покренуто је 6.817 поступака за извршење, на основу правоснажних судских одлука и судских поравнања. Од почетка године, повериоци су покренули 1.530 таквих поступака.

САЈТ “ДОБОШ”У НОВОМ Саду, по подацима објављеним на сајту “Добош”, број некретнина “на добошу” расте нешто брже него у Београду. По статистикама овог портала, месечно је чак 18 одсто више оглашених предмета. Просечна вредност некретнина оглашених за јавну продају у Новом Саду креће се од 90.000 евра за стамбене и око 160.000 евра за пословне објекте.
– У нашем суду је од почетка године 801 поступак покренут предлогом повериоца на основу менице, чекова или других веродостојних ипсрава, за извршене комуналне и сличне услуге – наводе у новосадском Основном суду. – Протекле године је било 1.068 таквих предмета.

Због неплаћених дугова “Информатици” и Електродистрибуцији, на јавним лицитацијама се продају аутомобили, клима-уређаји, столице, столови, компјутери, а најбројнији су телевизори. Пописана имовина дужника се процени, а на првом јавном надметању почетна цена износи 60 одсто од процењене. Уколико се покретне ствари не продају, на другој лицитацији почетна цена је 30 одсто од вредности.

Новосађанка Драгана П. мораће да плати око 200.000 динара на име дуга за комуналне услуге подстанара, који се у међувремену одселио. Са извршитељима ће, како каже, покушати да се договори да ову суму плати у неколико рата, да јој не би пописивали имовину.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ВУЧИЋЕВ ПУЛЕН KУПИО СТАН ОД 600.000 ЕВРА: Ево како је афера изашла у јавност! ОДАKЛЕ ТИ ПАРЕ МАЈСТОРЕ?

ВУЧИЋЕВ ПУЛЕН KУПИО СТАН ОД 600.000 ЕВРА: Ево како је афера изашла у јавност! ОДАKЛЕ ТИ ПАРЕ МАЈСТОРЕ?

Агенција за борбу против корупције се не оглашава, а да потсетимо на њеном челу је …

Банке у Србији зарађују 65 милијарде годишње, док извршитељи избацију самохране мајке на улицу!

Банке у Србији зарађују 65 милијарде годишње, док извршитељи избацију самохране мајке на улицу!

Наводе Удружења банака Србије да од тужби клијената против банака највише профитирају адвокати и да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *