fbpx

Обнова пројекта „Јастреб“

0
(0)

16.02.2013. –

Команда руског ратног ваздухопловства обратила се министру одбране Сергеју Шојгуу са молбом да се обнове разраде новог авиона за радиоелекторнско ометеање и извиђање А-90. По мишљењу атора, пројекат који је обустављен пре годину дана значајно су усавршили инжењери, а ранији пропусти су сада уклоњени.

Искуство савремених војних конфликата сведочи о све већој улози радиоелектронског ометања. Мада је из историје познато да га је први пут применила руска ратна морнарица пре више од сто година. На пример, у току руско-јапанског рата радиостаница оклопњаче Победа стварала је намерне сметње које су отежавале пренос телеграма јапанским бродовима. Циљ радиоелекторнског омтетања је дезорганизација управљања трупама противника, као и осигурање стабилног рада сопствених система везе. Авиони опремљени комплексима за вођење ове борбе су у наоружању још од доба Другог светског рата, истиче главни уредник листа Извоз наоружања Андреј Фролов.

– Друга је ствар што у савременим условима, узимајући у обзир све већу информатизацију трупа, авиони за радиоелектронско ометање стичу нови значај. Радови у Русији у том погледу се воде. Али потребан је снажнији комплекс.

Основа комплекса А-90 је систем радиоелектронског обавештавања и ометања Дискомфорт, који је произвела вороњешка фарбирка Созвездие. Пројекат под називом Јастреб чини се прилично перспективним, али његово финансирање је било обустављено у јануару прошле године, о чему је одлуку донео бивши министар одбране Анатолиј Сердјуков. Узрок је било неиспуњење рокова предаје појединих компоненти авиона. Међутим рад инжењера настављен је на рачун концерна. Последње пробе комплекса биле су проглашене прилично успешним. Ако се говори о финансирању војних разрада, средства радиоелектронске борбе заслужују најозбиљнију подршку, сматра председник Института за стратешке оцене Александар Коновалов.

У савременим војним операцијама добија онај који поседује информације и може да разруши информационо поље опонента. Ако се размотри таква операција као што је заузимање Багдада у току двонедељног ирачког рата, Американци су решии постављени задатак практично без војних губитака. И све зато што су на најшири начин користили разне електронске системе. то је омогућило да се у пракси реализује концепција такозване сетецентристичке операције, када су авиони бродске и копнене авијације водили заједничке акције. И задатке су добијали не приликом узлетања, већ приликом приближавања циљу, зато што се за време лета ситуација мењала и морали су да се коригују објекти напада. Тако да у принципу на средства везе, средства информационе подршке, средства радиоелекронског ометања у савременим условима не треба жалити новац.

У случају да министар одбране Сергеј Шојгу одобри обнову пројекта, ратно ваздухопловство Русије може да обнови документацију за огледно-инжењерске радове. Експерти истичу да у том случају авиону за радиоелектронско ометање и извиђање А-90 биће постављени нови, виши задаци.

Михаил Аристов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Николај Патрушев: Какву алтернативу Русија нуди свету?

5 (4) Духовно-моралне вредности друштва као основа суверенитета државе Пише: Николај Патрушев (секретар Савета безбедности …

Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

5 (9) * У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *