Очекује се раст оболелих од рака као последица НАТО бомбардовања

Очекује се раст оболелих од рака као последица НАТО бомбардовања

У наредним годинама, у Србији се може очекивати знатнији раст броја новооболелих и умрлих од солидних тумора, као директна последица НАТО бомбардовања 1999, изјавио је данас председник Друштва Србије за борбу против рака Слободан Чикарић, позивајући се статистике о одложеном дејству канцерогених агенса.

Од тренутка изложености осиромашеном уранијуму, који је канцерогени агенс, до клиничке манифестације малигног тумора треба да прође латентни период (време мировања), који за солидне туморе траје у просеку 15 година и истиче 2014, рекао је др Чикарић на конференцији за новинаре.

Од 2006. у Србији је регистрована “експлозија леукемија и лимфома”, кад се завршио латентни период који за ове болести траје седам и по година, рекао је он и објаснио да научни докази да је за то крив осиромашени уранијум “нису у зони случајности, него високе сигнификантности”.

Солидни тумори, који чине 95 одсто малигних тумора, развијају се на ткивима која су релативно резистентна на радијацију, док су код леукемија и лимфома захваћена ткива која су радиосензитивна. Зато у том случају краће траје карциногенеза – период у коме се здраве ћелије претварају у малигне, истакао је др Чикарић.

“Не постоји праг за дозу агенса који је потребан да покрене карциногенезу. То може да произведе било која доза која уђе у организам, а исто је и са феноменом мутације генома”, рекао је он и додао да латентни период за настанак психо-физичких малформација код потомака траје најмање 100 година.

Подсећајући да је 15 тона осиромашеног уранијума, који је највећим делом бачен на Косово и рубни део Пчињског округа, био разнет по читавом Балкану у виду прашине микронских димензија, и да је време њиховог полураспада 4,5 милијарди година, он је навео да се већ десио прелаз у коме су стопе учесталости обољевања нагло повећане за све локализације рака, као и за све узрасте.

“Према последњим званичним подацима Института за јавно здравље Србије, у 2011. је регистровано 37.437 оболелих од рака, што значи да је повећање било два одсто годишње од 2001, а умрлих је било 21.007. У 2014. се очекује 39.900 новооболелих и 22.000 умрлих, а у наредним годинама знатнији пораст нових случајева по стопама од три до шест одсто, а можда и више”, рекао је др Чикарић.

 

Прессонлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЕКСКЛУЗИВНО Постоје материјални докази сусрета Вучића и Беливука због којих Вучић иде на робију! (видео)

ЕКСКЛУЗИВНО Постоје материјални докази сусрета Вучића и Беливука због којих Вучић иде на робију! (видео)

Александар Вучић се налазио с Вељом Невољом у стану своје љубавнице – водитељке Катарине Шишмановић, …

Олимпијске игре у Токију: Милица Мандић освојила златну медаљу за Србију!

Олимпијске игре у Токију: Милица Мандић освојила златну медаљу за Србију!

Милица Мандић освојила је златну медаљу у теквонду у категорији до 67 кг на Олимпијским …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *