fbpx

Очекују нас обилне падавине, у наредна два дана пораст водостоја!

0
(0)

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеорлошки завод најавио је да нас у четвртак (05.03) и током ноћи на петак (06.03) у већини места очекује од 20 до 30 mm кише, а на југозападу и западу Србије, у Срему, Шумадији и на подручју Београда локално и више од 60 mm за 24h.

У брдско-планинским пределима у четвртак (05.03) и петак (06.03) очекује се око 30 cm влажног снега, а због појачаног северног и североисточног ветра и појава вејавица и снежних наноса.

На више река у Србији у наредна два дана прогнозиран је пораст водостаја, местимично и са превезилажањем редовне границе од поплава.

На Сави код Шапца водостај ће сутра достићи границу редовне одбране од поплава, упозорио је данас Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ).

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће у наредна два дана „превазићи границе редовне одбране од поплава са могуцгношћу достизања граница ванредне одбране од поплава“.

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће у петак – 6. марта „достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава“, навео је РХМЗ у упозорењу на свом сајту.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостаји ће у наредна два дана „превазићи упозоравајуће нивое, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама „водостаји достићи упозоравајуће нивое“.

СЕКТОР ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПРИПРАВАН ЗБОГ НАЈАВЕ НЕВРЕМЕНА

Сви капацитети Сектора за ванредне ситуације су у приправности, посебно специјални тимови за спасавање и рад на води, саопштио је данас МУП Србије, поводом најаве да се у Републици наредних дана очекују обилне падавине, праћене захлађењем. Сектор за ванредне ситуације обавестио је окружне, градске и општинске штабове за ванредне ситуације да предузму све оперативне и превентивне мере у оквиру јединственог система заштите и спасавања, нарочито на предузимању мера на одбрани од поплава на водотоковима другога реда и спречавања појаве „урбаних поплава“.

Потребно је превентивно обићи критичне локације на водотоковима другога реда, предузети адекватне мере на отклањању недостатака као што су пропусти, мостови.

Такође, треба спречити могућа загушења протицајних профила водотокова и превентивно очистити сва сливна места на градским канализационим системима, у сарадњи са инспекцијским и комуналним службама јединица локалних самоуправа, наводи МУП у саопштењу.

 

Новости, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Киша обрала пшеницу и вишње

0 (0) Ова година за паоре неће бити берићетна, јер се очекује мањи принос пшенице …

После Вучића и даље затрпани канали и празна обећања

5 (1) Мештани београдских насеља на левој обали Дунава – Борча, Овча, Kотеж и Kрњача, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *