Од данас веће цене путарине на путевима!

0
(0)

У Србији ће се од данас примењивати веће цене путарине на аутопутевима за возила са страним таблицама, како је Б92.нет први и пренео.

Нове цене за возила са страним таблицама се уводе због усклађивања девизног ценовника путарине са важећим курсом евра, наведено је у саопштењу.

На пример, путарина за аутомобил од Беогада до Ниша износил 6,5 евра, а од данас ће бити седам евра. Претходни девизни ценовник путарине је био обрачунат на основу курсне листе бр. 218, Народне Банке Србије, на дан 13. 11. 2014. године, када је средњи курс евра износио 120,3918 динара.

Усклађивање девизног ценовника за наплату путарине односно промене цена изражених у еврима се вршило у складу са променом званичног средњег курса НБС од плус или минус три одсто.

Курс је током 2018. године био значајно нижи од наведеног курса у 2014. и пошто је стабилан дужи временски период Путеви Србије су, уз сагласност Владе Србије, изменили претходну Одлуку у делу који се односи на критеријуме за усклађивање девизног ценовника путарине.

На основу нове одлуке, садашњи девизни ценовник је обрачунат по курсној листи бр.173 од 10. 09. 2018. и средњем курсу евра 118,2951 динара. На основу нове одлуке, усклађивање девизног ценовника ће се вршити при промени званичног средњег курса евра према динару од плус или минус један одсто. Нова одлука дефинише и заокруживање цена у еврима тако да вредност од: 0,01 до 0.49 евра се заокружује на 0,50 евра, а од 0,51 до 0.99 на 1 евро.

Б92, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Могућа наплата путарине на Ибарској магистрали

0 (0) Директор „Путева Србије” Зоран Дробњак изјавио је да се тражи начин да се …

Народ се жали на повећане цене, неисплаћене зараде, рад тржног центра

0 (0) Београд — На новоотворени број телефона за пријављивање незаконитости током пандемије коронавируса грађани …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend