Од плате нема ни за тањир

Од плате нема ни за тањир

ТРОШКОВИ просечног домаћинства у нашој земљи, расту далеко брже од месечних примања! Према последњим мерењима, трочлана породица „располаже“ са скоро 52.000 динара и у старту јој недостаје минимум 10.000 динара да подмири основне издатке за храну и комуналије.

Статистика је израчунала да је за куповину хране, трошкове комуналија, здравствених, транспортних услуга, у укупној потрошњи домаћинства у Србији у задњем кварталу прошле године било потребно 49.907 динара. Тако према статистици, од укупних примања породицама чак и са стране „преостане“ готово 1.000 динара.

Највећа ставка и даље су храна и пиће који просечно износе 43,9 одсто. У појединим деловима Србије, међутим, у тањир оде најмање половина просечних примања домаћинства. Висок удео у издацима за храну, који зависно од региона варира од 39 до 49 одсто месечне зараде, сада бележи скок од око два одсто, објашњава се значајним поскупљењима основних животних намирница.

Тако у западној Србији и Шумадији за храну и пиће одлази 39,4 одсто издатака, у Војводини 43,5 одсто, а у јужној Србији чак 49,7 одсто. На становање, воду, струју, гас и друга горива у Војводини су домаћинства трошила 15,7 одсто укупних издатака, у централној Србији 19,7 одсто, а у Београду 16,2 одсто.

Просечна плата, која износи око 40.000 динара, вреди све мање. О толиком просеку у ковертама, међутим, у нашој земљи сања готово две трећине запослених.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПЉАЧКА: Телеком даје 600 милиона евра за Премијер лигу, десет пута преплаћено!

ПЉАЧКА: Телеком даје 600 милиона евра за Премијер лигу, десет пута преплаћено!

Државна компанија Телеком Србија откупила је права за телевизијски пренос фудбалске Премијер лиге Енглеске на …

Ухваћена са Аном Брнабић у крађи 75 милиона евра народног новца прети опозицији

Ухваћена са Аном Брнабић у крађи 75 милиона евра народног новца прети опозицији

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да напади председника Народне странке Вука …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *