Од Северног мора каналима и рекама до Бегеја

0
(0)

Пловећи од Холандије до Зрењанина, група Зрењанинаца указала на атрактиван пловни пут којим би могли да долазе туристи у Банат

Зрењанин – Панонски морнари коначно су се укотвили у матичну луку. Након путовања дугог 45 дана од Северног мора, а потом рекама, препловили су Европу и стигли у њен југоисточни део, где су се зауставили на Бегеју у Зрењанину.

Идеја неколико заљубљеника у реке, који су се назвали панонским морнарима, а воле природу и изазове, јесте да преплове реке које нас окружују, да дођу што ближе њиховом исходишту. Али и да укажу туристичким радницима да до нас може да се дође и воденим путевима, којима може да се вози и разна роба. Код нас је, кажу, наутички туризам тек у зачетку. Део ове групе је пре десетак година пловио Тамишем од подножја Карпата до ушћа у Дунав. Следеће године су препловили дужу руту, од преко хиљаду километара на Тиси. На авантуру од Холандије до Баната кренули су Драган Мошорински по занимању машиновођа, Саша Скоко програмер, Лазар Миљевић фотограф, Владимир Алмажан водоинсталатер и Самир Радин новинар.

Друмом су отишли у Холандију где су купили брод усидрен у Колхорну, селу на северу земље, на неколико корака до Северног мора и отуд су запловили, како кажу, бескрајним холандским каналима ка Амстердаму. Холандске равнице су сличне банатским, али су помало били љубоморни на брижљиво чуване природне лепоте. Њихово прво искушење био је прелазак на другу страну реке јер је саобраћај бродова, чамаца, трајеката, танкера као у време летњих загушења аутомобила на друмовима и границама. Укључење траје сатима, а треба проћи а да те не преврну неке грдосије од бродова. Један прекоокеански туристички брод био је виши од десетоспратне зграде на обали. Права авантура била је и пловидба на Рајни до које се из Амстердама спустиш каналом. Ту велики бродови праве толике таласе да се бродица Зрењанинаца љуљала као орахова љуска. Осим превртања, постоји опасност и од удара у стрме камене стене услед великих таласа.

На реци Рајни, педесетак километара од уливања у Мајну, најопаснија деоница је кланац Лорелај где су живот изгубили многи морнари. Према легенди, сирена је песмом наводила морнаре и бродове да избегну стене. Управо у време проласка зрењанинских авантуриста, овде се насукао један велики танкер. Најзад, после 430 километара ушли су у мирну реку, успорену бранама и полако клизили по води ка Франкфурту. Из Мајне су каналом Мајна–Дунав допловили до Регензбурга а одатле низводно Дунавом до Србије. Пут је био дуг око 2.400 километара.

Момци кажу да им је уживање у лепоти замкова по оближњим брдима и селима, у којима историја као да је стала пре неколико векова, била највећа награда за све проживљене страхове. Осим Холандије и Немачке они су прошли кроз Аустрију, Словачку и Мађарску. У свим тим земљама, наилазили смо на изузетне крајолике и лепоте, наглашавају ови речни авантуристи који се надају да ће тамошњи туристи, ако се укрцају негде на путу од Северног мора, продужити пловидбу до Зрењанина.

 
 Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зрењанин: Револт ратара због лицитације

5 (1) И пре него што је почела, лицитација државног пољоприведног земљишта у Зрењанину изазвала …

Новинар „Инфо Врањских“ ПРИВЕДЕН, новнари из Зрењанина пуштени на слободу

5 (1) Новинар „Инфо Врањских“ Славомир Костић позван је у петак пред крај радног времена …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend