„Од три америчка пројекта за Балкан, Мило спровео последњи“

0
(0)

Интерес Америке био је да потенцијалног руског савезника одвоји од изласка на море. Зато је пројекат осамостаљења Црне Горе од Србије активиран још крајем деведесетих, тврди руски портал „Спутњик“.

Мило је отац Црне Горе?

„Рекао сам да су гости лидери који исписују историју, за вас се може рец́и да сте отац своје државе“, обратио се уводни говорник на експертском форуму на самиту НАТО-а у Варшави црногорском премијеру Милу Ђукановићу.

Историјски подаци кажу да је независност Црне Горе од Турске потврђена још у 19. веку на Берлинском конгресу 1878, али НАТО ц́е почети да рачуна историју два века касније, од 2006. када је Ђукановиц́ издвојио Црну Гору из савеза са Србијом. И никако то не раде случајно.

Кад на самиту северноатлантске војне алијансе назову Ђукановиц́а оцем државе, НАТО тиме Милу одаје признање за успешно спроведен – мање антисрпски, а више антируски пројекат. То је кључ читаве приче у којој је било важно да се Црна Гора осамостали, наводи „Спутњик“.

Постоје хроничари који сматрају да је одлука о одвајању Црне Горе од Србије била донета још крајем деведесетих година, односно, непосредно после потписивања Дејтонског мировног споразума. Наиме, постојала су три процеса Запада који су активирани одмах после „Дејтона“, и сва три су била антисрпска, а уједно и антируска.

Први је подршка отцепљењу Космета – која је изведена преко терористичке Ослободилачке војске Косова. Други је подршка отцепљењу Црне Горе – која је изведена преко Ђукановиц́а. Трец́и процес јесте подршка слабљењу Републике Српске и њено евентуално укидање – која (досад) није изведена.

Ђукановиц́ је свој део посла урадио, и НАТО, односно Америка као послодавац има жељу да га јавно похвали. Можда и да га додатно охрабри да читав процес доведе до самог краја, односно да Црна Гора и формално постане чланица Северноатлантске алијансе.

Није остао дужан ни главаш Мило, па је – као сваки унајмљеник који зна да је замењив – имао потребу да се реваншира и додатно докаже. Констатовао је како је „Евроатлантски простор суочен с новим претњама и изазовима који су разноврснији, комплекснији и опаснији него у време Хладног рата“, закључује анализу руски портал.

Вестионлине, Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пао договор о новој власти у Црној Гори – Кривокапић премијер (видео)

0 (0) Посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној седници Скупштине предложио је да лидер …

На претњу Путиновој безбедности руски стратешки бомбардери били спремни да збришу Лондон

5 (6) * Док су Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали у Сочију – над …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend