Одбрана Старе планине!

0
(0)

Зауставите изградњу мини-хидроцентрала јер ће се на тај начин уништити природно благо, наводи се у апелу који је потписало 10.000 грађана Србије.

По истом принципу, тврде потписници петиције и стручњаци, морало би да се поступи и у осталим деловима Србије, односно свим оним местима које носе префикс националног парка или природног резервата, јер се изградњом тих хидроцентрала, наводе, битно нарушава природа, а притом и уништавају аутохтоне врсте биљака, риба и животиња.

Велики митинг 2. септембра

Покрет Одбранимо реке Старе планине за овај месец планира митинг у Дојкинцима, једном од села ове планине, а затим 2. септембра и у центру Пирота.

– Циљ је да најпре извршимо притисак на локалну самоуправу, а затим и на државу како би се овај проблем решио једном за свагда. Стара планина требало би да постане „огледно добро“ на коме би се утврдила сва правила по којима ће се у будућности издавати дозволе за изградњу мини- хидроцентрала, али и да се ти нови закони примене код већ изграђених, јер природа је већ уништена у деловима Власине, Ресаве, Млаве… Показало се да се нигде не примењује бар минимум онога на шта се инвеститор обавезао пројектом – истиче наш саговорник и објашњава да ће, уколико успеју у мисији, своје активности проширити и на друге делове Србије где су оваква простројења већ изграђена мимо прописа.

Ова петиција је уследила након што је Управни суд Србије, после силних правних перипетија и противљења Министарства за заштиту животне средине, на крају ипак дозволио изградњу мини-хидроелектране Паклештица на Старој планини.

И док Министарство и даље не губи наду да се то неће догодити, па се обратило Врховном касационом суду са захтевом да се „пресуда Управног суда укине и предмет врати Управном суду“, дотле су активисти окупљени око покрета Одбранимо реке Старе планине, на делу показали како је могуће да наизглед локални проблем постане брига целе Србије.

Подршка Министарства

– Имамо обећање Министарства за заштиту животне средине да ће активно учествовати у изгради новог катастра мини- хидроцентрала у Србији, јер је постојећи из 1987. На овај начин, надамо се, драстично ће се набоље променити законска регулатива која регулише могућности изградње мини- хидроелектрана по Србији – наводи Александар Панић.

– Заиста је невероватно да је за само годину дана наша Фејсбук страна добила 33.000 активних чланова из целе Србије, али и из Хрватске и Словеније. Притом, највише активиста, чак 10.000, прикључило нам се у последњих месец дана. Показало се да су грађани Србије веома свесни еколошких проблема с којима се свакодневно сусрећу, али да им је била потребна „иницијална каписла“ како би се и сами прикључили. Сви су препознали да ће се решењем проблема на Старој планини такви проблеми решити и у другим деловима Србије – каже за „Вести“ Александар Панић, председник Савеза месних заједница Старе планине и грађана Пирота, који је иницијатор и главни организатор покрета Одбранимо реке Старе планине.

Када се Управни суд оглушио не само о њихове вапаје, већ и препоруке министарства, одлучили су да о свему упознају ресорну организацију Уједињених нација. Потписе за петицију сакупили су за само седам дана.

Инвеститорима смета медијски притисак

Инвеститори неколико мини- хидроцентрала на Старој планини истичу да је Управни суд утврдио да могу да почну да граде, јер поседују сву тражену документацију. Поновљеном Студијом о утицају изградње хидроелектране на животну средину, Министарство за заштиту животне средине препознало је значај ове реке и прогласило градњу опасном по екосистем. Међутим, како је за Н1 изјавио пројектант мини- хидроелектране Паклештица Драган Јосић, таква одлука је била последица огромног медијског притиска.

– Уз те потписе доставили смо и озбиљна запажања водећих српских научника, међу којима су проф. др Ратко Ристић, декан Шумарског факултета, проф. др Зоран Грубић са Одсека за сточарство и исхрану животиња Пољопривредног факултета, проф. др Предраг Симоновић са Одељења за еволуциону биологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, као и сијасет других. Сви они су аргументовано објаснили потребу да се заустави изградња хидроцентрала у заштићеним деловима Србије – истиче Александар Панић и додаје да је у Србији до сада саграђено 50-ак мини-хидроелектрана, а да је актуелним планом предвиђено чак 800 оваквих постројења.

– Основни проблем је што се оне граде у националним парковима или природним резерватима, а према подацима до којих смо дошли, већина је изграђена без ваљане документације. Е сада, да смо нормална земља, надлежни државни органи реаговали би већ на основу ове моје тврдње. Па, ако лажем, поднесу пријаву и казне ме, а у супротном казне оне друге. Међутим, у оваквој Србији је потребно да се на једном месту окупи 30.000 људи, да би неко, коме је то иначе посао, почео и да га ради – наводи Панић.

Поточна мрена и жутотрби мукач

Недавно је, на интервенцију Савеза месних заједница Старе планине, Завод за заштиту природе РЈ из Ниша урадио ванредне експертизе над Рудињском, Погановском и Кусовранском реком – локацијама будућих мини-хидроцентрала. У овим рекама установљено је присуство једне заштићене врсте (поточна мрена) и једне строго заштићене врсте жаба (жутотрби мукач). То је, према важећим законима, довољно да се стопира градња мини-хидроелектрана.

Ђ. Баровић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАРОД ОСЛОБОДИО РЕКУ У РАКИТИ! Две цеви за мини хе ишчупане, цевовод онеспособљен! (видео)

5 (23) У селу Ракита, у близини Бабушнице, мештани као и активисти који су им …

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

5 (1) О успеху покрета Одбранимо реке Старе планине у спречавању изградњи мини-хидроелектрана на територији …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend