Србија

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

О успеху покрета Одбранимо реке Старе планине у спречавању изградњи мини-хидроелектрана на територији града Пирота, за портал Будите информисани разговарали смо са једним од лидера овог покрета Александром Јовановићем – Ћутом.

Портал Будите информисани вас позива да дате свој допринос борби покрета Одбранимо реке Старе планине у виду финансијске донације коју можете уплатити преко званичног сајта покрета на овом линку: https://novastaraplanina.com/donacija/. Позивамо вас и да се 15. августа у 8 сати у селу Ракита придружите покрету и месној заједници Ракита у вађењу цеви из Ракитске реке у склопу борбе за њено очување, чиме ће самоиницијативно бити спроведено решење Министарства заштите животне средине о вађењу дела цевовода за мини-хидроелектрану ”Звонце” које већ годину и по дана није спроведено.

Честитамо вам на добијеној значајној победи. Да ли сте задовољни нацртом новог просторног плана града Пирота по којем се на Старој планини неће градити мини-хидроелектране и да ли су тиме испуњени сви ваши захтеви?

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

Пре три године то је била само нека магловита могућност, више машта да ће тако нешто да се деси. Kоначно су они који су две године ћутали и одбијали да уопште разговарају на ту тему – да подсетим да Владан Васић, садашњи и тадашњи градоначелник Пирота, и цела његова политичка структура која управља градом, пре две године нису хтели ни да нас приме да причамо, да разговарамо, а камоли да ставе ту тему на Скупштину града да се о њој расправља… Па се у међувремену дешавала буквално битка на терену за Рудинску реку, за Топлодолску реку… Да подсетим само да та иста политичка структура која сад брише те мале хидроелектране је издала грађевинску дозволу да се на Рудинској реци гради мала хидроелектрана а пут Темска-Топли До је дала у закуп Драгану Јосићу за изградњу оне мале хидроцентрале у селу Топли До.

Хидроелектране које су претиле уништењу свега живог на Старој планини уклоњене су из Просторног плана

Тако да толико о томе ко сад то брише из просторног плана – брише га онај који га је и унео – а то су опет Владан Васић 2011. године и његова Kоалиција за Пирот, која је у просторни план унела 58 локација за мале хидроелектране под изговором да ће то бити воденице, да ће бити у функцији повратка људи на село, туризма, и тако даље, а нико није рекао да се уствари иза тога крије монструозни план да нестану све реке на Старој планини.

И, ето, после три године свега што се дешавало на локалу и не само на локалу – Стара планина је сада постала симбол – они су коначно прошле недеље изнели тај план у којем су избрисали све локације за грађење деривационих хидроелектрана… Остале су две приградске локације на Нишави – али оне су другачије од деривационих хидроелектрана. Нишава је велика река и не завршава у цевима. Опасне деривационе хидроелектране – које су претиле нестанку свега живог на Старој планини – су уклоњене.

Да ли смо задовољни – наравно да јесмо. Просто, живимо у држави са људима који толико сутра поново могу да измисле да опет ту дође неко да ради нешто… – нећу пуно да причам о њима – причамо о људима који су показали да немају нимало милости, нити према природи, нити према људима.

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу

Пресудна ствар за ваш успех је притисак и без њега ништа не би могло да се постигне?

Прогласили смо еколошку аутономију за Стару планину

Па, наравно, ми смо ствари на терену решавали физички, значи буквално физички. Сто дана барикада на Топлом Долу, враћање Рудинске реке у корито, преко 30 протеста смо организовали за ове две године, по селима Старе планине ми смо у сваку кућу ушли. Ова тема је сада превазишла оквире тог локалног простора. Стара планина – народ је слободан. На крају крајева, ми смо за Стару планину прогласили еколошку аутономију сад на последњем протесту у Београду, у Немањиној. Значи, све законе који се односе на тај простор, почев од Уредби којима је од 2008. Стара планина стављена под заштиту државе и има статус парка природе, све преко закона о заштити природе, преко о закона о води, шумама, свега онога што штити тај простор, док се не успостави правно стање и правна држава, све законе спроводиће Одбранимо реке Старе планине, локалне заједнице и грађани.

Највећи еколошки проблем у Пироту је деловањем вашег покрета спречен. Али овај просторни план односи се само на територију града Пирота, шта се дешава у другим местима по питању мини хидроелектрана?

Ево, позивамо све грађане да нам се придруже у Ракити, 15. августа, на вађењу цеви из реке, чиме ћемо спровести решење Министарства екологије. У Србији постоји много места у којима се тренутно гради, где је изграђено, где се чека да се почне да се гради. Имате побуне на десетак места. Имате такође одлуке локалних места о брисању мини хидроелектрана.

Ми смо ангажовани свуда по Србији. Ми смо до сада обишли бар 30 локација по Србији, на трибинама, по протестима, али свако ко мисли да ће неко други да му дође да брани реку, то је нереално.

Да ли сте у прилици да пружите свој допринос и својим искуством и утицајем помогнете и актуелној борби за очување Kошутњака?

Kо је смислио да Kошутњак буде посечен треба прво на лечење па у затвор

Kако да не. Ја сам у Kошутњаку одрастао, деца су ми проходала у Kошутњаку. Тај ко је смислио да нестане Kошутњак, треба да иде одмах на лечење па онда у затвор. Дал можете да замислите да нема Kошутњака!? Већ смо почели са прикупљањем потписа, примедби на пројекат и покренули петицију. Грађани су се скупили и неће дозволити једно дрво да се исече.

Ако дозволимо да нестане Kошутњак треба сви колективно да се бацимо с моста

Одбранимо реке Старе планине: Настављамо борбу за све реке Србије, за Kошутњак и целокупну природу
Река, Стара планина

Kао и на свим другим местима, прво грађани треба да кажу не, онда и струка треба да каже шта мисли о томе, да каже наравно не, онда правна струка треба да се одреди да ли је то по закону или није – пошто је све то на страни грађана, оног момента кад се појаве неки багери, праве се барикаде и ту је тачка, нема ту пуно филозофије. Ако дозволимо да нестане Kошутњак, треба колективно сви да се бацимо с моста. Потпуно је бизарно и размишљати да ће им то бити дозвољено.

У Србији је нападнуто све

У Србији је нападнуто све – од река, преко ваздуха, земља је затрована, овде се касапе шуме, депоније су на све стране, све то ћемо бранити тако што смо, ево, окупили око себе највећу памет у овој земљи – професоре Универзитета, научнике, саветнике са Института, који су ту да кажу како се решава еколошки проблем у Бору, Винчи, како се решавају загађивачи, како се решавају пречишћивачи. Доктор Жујовић је на последњем протесту рекао да ће сваки десети грађанин да заврши на Онкологији због тога шта дишемо. Ми смо дошли дотле да морамо да бранимо оно што дишемо, оно што једемо, оно што пијемо. Ако то дозволимо, онда не заслужујемо ни да живимо. Покрет Одбранимо реке Старе планине даће свој већи допринос у одбрани природе сада пошто смо успешно решили проблем са уништавањем река Старе планине.

Разговарао: Миленко Срећковић

Допринос борби покрета Одбранимо реке Старе планине у виду финансијске донације можете уплатити преко званичног сајта покрета на овом линку: https://novastaraplanina.com/donacija/

Информисани.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

�оментара

  1. Sve cestitke za Cutu i gradjane.Taj idiot Vladan Vasic koji je do juce lizao g….u dinkicu i kalanovickoj,sada presvukao dres i lize SNS-u,kako bi i dalje pljackao poreske obaveznike,unistio privredu i sveo se na donacije i ubiranje haraca,od kojih kroz pranje para uzima znacajan deo za sebe.Sa jajcarem iz zone i sa vojvodom iz fonda zauzimaju prva 3 mesta unazad 20 godina primat najvecih kriminalaca koji su unistili grad,a oni se enormno obogatili!!

  2. jajcar,zvani lesinar iz maminog gnezda,vasic,vojvoda-m.antic,tolic,nesa paun,buca konobar,dileri droge,(fond,d-compani,drumovi),mup(ipa-z.stojcev,n.georgijevski),tkz sud i jt(sonja nesic+sestra adv.,sveta mancic,georgijev biljana,bojan antic,zaklina pejcic,danijela kostic)—–GRADSKO SMECE,koje treba iste sekunde skloniti iz javnog zivota i osuditi ih na visedecenijske robije.
    ONI SU ZLO GRADA.POSLE TOGA NASTUPA ZAOKRET ZA 180 stepeni,GDE CE LJUDI DA ZIVE NORMALNO OD SVOGA RADA,GDE NECE BITI KRIMINALA I KORUPCIJE,PRIVILEGOVANIH MAJMUNA!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!