Поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја у изградњи МХЕ ,,Топли Дол 1”
Топли До, Стара Планина | фото: Мирко Поповић

Поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја у изградњи МХЕ ,,Топли Дол 1”

0
(0)

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) је поднео кривичну пријаву против начелника Градске управе Пирота и градоначелника Града Пирота због постојања основа сумње да су у својству службених лица извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Наиме, начелник Градске управе Пирота, а по овлашћењу градоначелника Града Пирота, је 2017. године са предузећем ,,Горњак” д.о.о., као инвеститором мале хидроелектране (МХЕ) ,,Топли Дол 1” на Рекитској реци, закључио уговор којим му је, уз накнаду закупнине, омогућено право пролаза за нове трасе подземних каблова и подземног цевовода на Рекитској реци, у селу Топли До („Уговор о закупу“).

Предметни уговор закључен је супротно Закону о јавној својини и Статуту града Пирота, јер се неосновано позива на Одлуку о начину одређивања надокнаде за постављање инсталација на земљишту у јавној својини општине Пирот и површинама јавне намене на територији општине Пирот код изградње линијских инфраструктурних објеката (,,Одлука”). Наиме, пре закључења уговора којима се располаже непокретностима у јавној својини Града, неопходно је да скупштина града донесе одлуку о располагању конкретним непокретностима, која заправо представља основ за закључење сваког уговора о располагању.

Наведена Одлука не може представљати основ за закључење спорног уговора о закупу, будући да се ни не односи на поступак и начин располагања конкретним непокретностима у јавној својини Града. Тачније, предметном Одлуком је уређен само начин одређивања и наплате надокнаде за постављање инсталација, и то искључиво комуналних инсталација, односно комуналне инфраструктуре, а не инсталација за МХЕ.

Дакле, евидентно је да су органи власти заобишли поштовање законске процедуре, те да су противзаконито располагали јавном својином града Пирота, уз злоупотребу службеног положаја без претходно донете одговарајуће одлуке Скупштине града Пирота.

РЕРИ још једном указује да органи власти селективно примењују законе и заобилазе поштовање законских процедура чиме наносе штету како природи тако и грађанима Републике Србије.

РЕРИ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злоупотребио положај: На основу чл. 173 Кривичног законика кривична против Вучића (видео)

Злоупотребио положај: На основу чл. 173 Кривичног законика кривична против Вучића (видео)

5 (2) ДЈБ ће поднети Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности тзв. Вашингтонског споразума, …

Поднета кривична пријава против Вучића због непријатељске делатности и рушења територијалног интегритета Републике Србије (видео)

Поднета кривична пријава против Вучића због непријатељске делатности и рушења територијалног интегритета Републике Србије (видео)

4.8 (19) Група интелектуалаца међу којима су академик проф др Коста Чавошки, проф др Мило …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend