Одлагање плаћања пореза, за паушалце помоћ у виду минималца

5
(2)

Нова економија је објавила да ће ефекат мера помоћи Србије, према садашњем прорачуну износити око 600 милијарди динара, или нешто око 11 одсто пројектованог бруто домаћег производа (БДП-а). Kако сазнаје Нова економија, међу тим мерама, које би требало да буду објављене у уторак, биће одлагање плаћања пореза, директна помоћ приватном сектору и финансијска помоћ преко Фонда за развој, као и мере за подстицање домаће тражње.

План је да се одложи плаћање пореза на зараде и доприноса за приватни сектор, уз каснију отплату настале обавезе у ратама са почетком најраније од 2021. године.

Такође, требало би да буде одложено плаћања аконтација пореза на добит у другом кварталу 2020. године, као и плаћања пореза на имовину у периоду април-јун за правна лица и предузетнике.

Kад је реч о директној помоћи приватном сектору може се очекивати, како пише Нова економија, да предузетници-паушалци који плаћају порез на стварни приход, микро и мала предузећа, добију помоћ у висини минималца за време трајања ванредног стања.

Велика и средња предузећа којима је решењем утврђен престанак рада требало да добију помоћи у висини 50 одсто нето минималне зараде за време трајања ванредног стања.

Преко Фонда за развој очекује се програм финансијске подршке фирмама за обртна средства, финанирање обавеза према држави и финансирање плата оних који су запослени преко Фонда.

Преко Фонда би биле обзбеђене и гаранције банкама за нове кредите намењене сектору малих и средњих предузећа за обезбеђење ликвидности.

„Ове мере подразумевају и мораторијум на исплату дивиденди осим за јавна предузећа“, навела је Нова економија и додала да је потребно донети и сет мера за подстицање домаће тражње.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже Либану са 100.000 евра

0 (0) Србија ће помоћи Либану ради оклањања последица насталих након разорне експлозије у луци …

Код Неготина опет ухваћене две велике групе миграната

2.3 (3) ПРИПАДНИЦИ Граничне полиције затекли су у уторак ноћу и у среду током дана …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend