Економија

Одлагање плаћања пореза, за паушалце помоћ у виду минималца

Нова економија је објавила да ће ефекат мера помоћи Србије, према садашњем прорачуну износити око 600 милијарди динара, или нешто око 11 одсто пројектованог бруто домаћег производа (БДП-а). Kако сазнаје Нова економија, међу тим мерама, које би требало да буду објављене у уторак, биће одлагање плаћања пореза, директна помоћ приватном сектору и финансијска помоћ преко Фонда за развој, као и мере за подстицање домаће тражње.

План је да се одложи плаћање пореза на зараде и доприноса за приватни сектор, уз каснију отплату настале обавезе у ратама са почетком најраније од 2021. године.

Такође, требало би да буде одложено плаћања аконтација пореза на добит у другом кварталу 2020. године, као и плаћања пореза на имовину у периоду април-јун за правна лица и предузетнике.

Kад је реч о директној помоћи приватном сектору може се очекивати, како пише Нова економија, да предузетници-паушалци који плаћају порез на стварни приход, микро и мала предузећа, добију помоћ у висини минималца за време трајања ванредног стања.

Велика и средња предузећа којима је решењем утврђен престанак рада требало да добију помоћи у висини 50 одсто нето минималне зараде за време трајања ванредног стања.

Преко Фонда за развој очекује се програм финансијске подршке фирмама за обртна средства, финанирање обавеза према држави и финансирање плата оних који су запослени преко Фонда.

Преко Фонда би биле обзбеђене и гаранције банкама за нове кредите намењене сектору малих и средњих предузећа за обезбеђење ликвидности.

“Ове мере подразумевају и мораторијум на исплату дивиденди осим за јавна предузећа”, навела је Нова економија и додала да је потребно донети и сет мера за подстицање домаће тражње.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!