Одложено суђење Милутину Јеличићу Јутки, судија дао налог за привођење

Одложено суђење Милутину Јеличићу Јутки, судија дао налог за привођење

Ни данас није одржано рочиште на суђењу бившем председнику општине Брус Милутину Јеличићу Јутки, оптуженом за недозвољене полне радње и сексуално узнемиравање бивше сараднице Марије Лукић. Ново рочиште заказано је за 11. март. Судија у овом предмету Александар Kоцић дао је налог за принудно привођење оптуженог.

Адвокати оптуженог су пред претходно рочиште поднели четири захтева за изузеће, затраживши изузећа судије, председника Основног и Вишег суда у Kрушевцу те Апелационог суда у Kрагујевцу.

Поступајући судија је данас свим странкама уручио решење поменутих судова да се ти захтеви одбијају, што је адвокат оптуженог Ирена Ђорђевић оценила као кршење Закона о кривичном поступку, наводећи да одлуку о изузећима може да донесе једино Врховни касациони суд.

Пуномоћник оштећене, адвокат Боривоје Боровић, навео је да се противи сваком даљем одлагању, поготову јер су на рочиште дошли вештаци који треба да говоре о вештачењу телефона.

Након што је поступајући судија у овом предмету Александар Kоцић констатовао да данас нису дошли оптужени Милутин Јеличић, који свој недолазак није оправдао, потом троје сведока оптужбе, нити стручни саветник окривљеног, који је на рочишту требало да буде због сведочења вештака, донео је одлуку да се рочиште одложи за 11. март.

Он је истовремено дао налог за принудно привођење оптуженог Милутина Јеличића Јутке.

“Дошли смо до још једног одлагања тако да понашање окривљеног и његовог бранилачког тима могу да окарактеришем као бруку и срамоту. Ово су последњи покушају да се некако одложи осуђујућа пресуда која је потпуно извесна на основу доказа који су до сада изведени” , рекао је новинарима након суђења пуномоћник оштећене, адвокат Боривоје Боровић.

Он је рекао да браниоци намерно пласирају у јавност погрешно тумачење Закона о кривичном поступку јер желе да одуговлаче поступак наводећи да је “Закон сасвим јасан, Суд може да одбаци све њихове захтеве који воде опструкцији поступка, а ово је очигледан пример јер смо добили решење на основу кога је Суд могао да суди”.

“Судија је, схвативши да није дошао стручни саветник одбране одложио суђење за пет дана, судија се сада понаша веома одговорно у овој фази поступка, сада је наложио и привођење окривљеног који исмејава суд” , рекао је Боровић.

Подсетио је да је окривљени прошли пут присуствовао књижевној вечери, док се пре подне није појавио на суђењу наводећи да је болестан.

Боровић је саопштио да је оптужба одустала од свих преосталих сведока, објаснивши да три сведокиње које је требало да сведоче, а које су раније подносиле пријаве против Јеличића, трпе притиске, да су напустиле Брус, „побегле главом без обзира, чак не смем да кажем ни њихову адресу да им Јуткини телохранитељи и пријатељи не би претили, како то већ раде“.

Од осталих сведока су, додао је, одустали јер „има довољно доказа да се донесе осуђујућа пресуда“.
Ђорђевић: Сваки грађанин има право на фер и правично суђење

Адвокат окривљеног Ирена Ђорђевић рекла је да је судија поступао иако му то Закон о кривичном поступку не дозвољава, јер о изузећима може да одлучује само председник Врховног касационог суда.

Противзаконито је, додала је, одредио привођење Милутина Јеличића, јер његово присуство није обавезно. Она је као интересантно оценила то што је оптужба одустала од осталих сведока, “наводних жртава” рекавши да оне трећи пут не долазе те да “ако су заиста повређене било је логично да дођу и то кажу”.

Одговарајући на новинарско питање зашто Јеличич није дошао рекла је да је “имао службена задужења, иде кампања, вероватно има обавезе”.

Она је истакла да одбрана не покушава да одуговлачи поступак.

“Само желимо да буде онако како захтева Закон и како то захтева кривично право, да сваки грађанин има право на фер и правично суђење” , закључила је правна заступница Милутина Јеличића Јутке.

Претходно рочиште у суђењу бившем председнику општине Брус оптуженом за недозвољене полне радње и полно узнемиравање некадашње сараднице Марије Лукић било је заказано за 21. фебруар али је одложено због непојављивања Милутина Јеличића Јутке. У међувремену је саопштено да ће Јеличић бити на изборној листи радикала.

Ово и не би било вредно пажње да се против њега не води поступак за сексуално узнемиравање, истражује се трговина утицајем, а постоје и основане сумње да је прекршио условну казну на коју је осуђен због непријављивање имовине.

Подсетимо, Милутину Јеличићу Јутки се прво судило у Брусу, али је у августу прошле године Врховни касациони суд, суђење преместио у крушевачки Основни суд. Суђење је након два одлагања почело 5. фебруара 2019. године уз аплаузе подршке оптуженим.

Извор: Бета, Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мирослав Ивановић о суђењу у Приштини: Не суди се ни убици Оливера Ивановића а ни налогодавцу

Мирослав Ивановић о суђењу у Приштини: Не суди се ни убици Оливера Ивановића а ни налогодавцу

Иако се у медијима наглашено квалификује као суђење за убиство Оливера Ивановића, ово суђење није …

Вучић мисли да је бог сунца, психијатри ћуте...

Вучић мисли да је бог сунца, психијатри ћуте…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је имао „сличне проблеме“ као и краљ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *