ОДРАШЕ НАС! Сваком пореском обвезнику у Србији држава годишње отме око 3.650 евра

0
(0)

НОВИ САД – Просечан порески обвезник у Србији месечно за намете које плаћа држави издвоји више од 35.000 динара, показала је рачуница листа Дневник, према којој годишње држава од њега узме 420.000 динара, што је око 3.650 евра.

Толико месечно порески обвезници издвајају плаћајући основне порезе и доприносе на рад, имовину и додату вредност, а просечна нето плата у земљи је тек нешто већа од 44.000 динара.

Лист је за просечног пореског обвезника узео одраслог грађанина Србије који живи у трочланој породици, запослен је и има просечну плату, троши просечну потрошачку корпу и станује у стану од 50 квадратних метара у породичном власништву.

Убедљиво највећи део од наведене цифре држава захвати од грађана, али то није све, јер се зарачунава и такозвана „бруто два зарада“ – порези и доприноси које на плату запосленог узима од послодавца.

Просечна нето плата у Србији је у прошлој години била 44.120 динара, бруто, са порезом на зараду и доприносима за пензијско-инвалидско, здравствено и осигурање од незапослености – 60.893, а са „бруто два“ 72.354 динара.

Када се све сведе, држава од цифре коју послодавац намени заради запосленог за себе узме 28.234 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

2 Коментара

  1. To onima desetak posto koji uredno izmiruju svoje obaveze, a onih, mislim, devedeset odsto ne plaćaju ništa, niti radnicima, niti državi ali, ali zato voze dobre džipove, idu redovno po kineskim sajmovima, pa na maltu itd … mislite i o tome ili, ili vas je možda baš briga … robujte.

  2. oni drugi nacin nemaju,a i drugacije ne umeju!!!i predhodna vlast je bila slicna u tome.nesposobna,a zajednicko im je da umeju dobro da pljackau drzavu,t.j.nas!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend