Насловна / Србија / Економија / Напредне економске убице опорезују и сеоски туризам!

Напредне економске убице опорезују и сеоски туризам!

Београд — Од 1. јула ове године сви који се баве сеоским туризмом мораће да плаћају порез на приход.

Обвезници пореза на доходак постаће сви они који се баве туризмом у објектима домаће радиности, што су салаши, етно-села и вајати.

Нови облик пореског третмана уведен је Изменама закона о порезу на доходак грађана који је недавно усвојен. Тако ће се од јула ове године приходима од угоститељских услуга сматрати приходи које физичко лице оствари од пружања угоститељских услуга у угоститељком објекту домаће радиности и објекту сеоског туристичког домаћинства, и то у периоду до 30 дана.

Пореска пријава подносиће се у року од 15 дана од дана правоснажности решења којим се објекат домаће радиности и сеоског туризма разврстава у одређену категорију, пише Блиц.

При томе, они који пружају наведене услуге пре почетка примене ових норми дужни су да у периоду од 1. маја до 30. јуна 2019. године поднесу пореску пријаву надлежном пореском органу.

Порез на приходе од сеоског туризма износиће 5 одсто просечне месечне зараде по запосленом у претходној години, помножен бројем појединачних лежајева, односно камп парцела и одговарајућим коефицијентом према категорији туристичког места. У плану је да се приход опорезује годишње, док ће решење доносити порезници, а плаћаће се квартално.

С обзиром на то да се туристичка места сврставају у четири категорије, коефицијент за прву износи један, за другу 0,8, за трећу категорију 0,7, а за четврту 0,5, а коефицијент за некатегорисана места је 0,4. Kада се срачуна, испада да ће сеоска туристичка домаћинства која се налазе у туристичким местима која нису категорисана плаћати по једном лежају између 2.000 и 2.500 динара пореза годишње.

У Србији има нешто више од 1.000 регистрованих сеоских домаћинстава која се баве туризмом

Блиц.рс

Актуелно

Извршитељи ће за државу утеривати и порезе?

Београд — Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) предлаже да, уместо пореске управе, принудна …

Врање: Вучићу засметала и ШKОЛСKА ПЕСМИЦА

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић посетиће у петак, између осталог и Трговиште. Ову посету …

2 Коментара

 1. Narode, bitange i lopurde, neradnici, metiljavi pederi i mutave pederuse, drolje i kurve zasele nam na grbacu i sisu nam krv!
  Ovo je kraj, ovi vise ne smeju da budu ni na jednom mestu sem na kafe kuvanju ili ciscenju toaleta, a ponajbolje u rudnike, da zarade za koru hleba!
  Ince ce potpuno urnisati i ovo malo sto je ostalo!
  Eno slinavog i zvalavog metiljavka usra se od srece pored one drolje i dronjave muti merkel, samo sto se javno ne oneredi od silne srece!
  Sramotno i bestidno ponasanje kobajagi predsednika!
  Ti, olosu slinavi, nisi ni za sta, samo za rudnik, ne brukaj vise Srbiju, dupeliscu i veleizdajniku bedni!
  Sramotno!

 2. e kad te dodjin i zmija paklena istera sa zemlje prandjeda, sto se izgnanstvom naziva i sto je oduvek bila kazna naj teza, o cemu mozemo vise saznati u pesmama iz izgnanstva Ovidija, /znam da ovoga ne citate/ a nista iz novina za dijasporu kao vesti online, jer oni su caru picoustom i cadju komorasu i nabiguzu verni i podani, onda se od tebe ne trazi vec ceka, pokazati ludom caru zube bar iz daleka.
  — zbunjujes me i zabrinjavas, o ti serve iz zemlje servije, koji mu pare saljes i vlast odrzavas i ode o picoustom caru pevas; i treba da budes rob i sluga tudjina, tamo gde o svojoj blatnjavoj avliji sa dudom i sljivom sanjas. — kad jednom gurbetu i skitnici lenjoj i drskoj komad leba das osta slugom i robom takvih do veka. — pravedno je skitnici i mangup marvi ular vezati, proscem po ledjima dati, upregnuti taljige vuci i zemlju orati a ne tudje jesti i tudim raspolagati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons