fbpx
Насловна / Србија / Око 2.400 радника „Ласте“ од јуна нема оверену здравствену књижицу, један радник започео штрајк глађу

Око 2.400 радника „Ласте“ од јуна нема оверену здравствену књижицу, један радник започео штрајк глађу

Незадовољство међу радницима „Ласте“. Док један од три синдиката за следећу недељу најављује штрајк, један радник је протест већ започео тако што у централи тог аутопревозника штрајкује глађу. Разлог то што око 2.400 запослених од јуна нема оверену здравствену књижицу.

Уместо за воланом, возач „Ласте“ Драган Филиповић од јуче седи пред фирмом држечи транспарент “Штрајк глађу због неоверених здравствених књижица“.
Чека решење од надређених, јер у чекаоницама домова здравља за њега нема места. Без оверене здравствене књижице је од јуна.

“Иначе сам повређен на радном месту и нисам могао да остварим повреду на раду и боловање од сто посто, и шта све иде уз то. Без књижице не можемо ништа. Не можемо да добијемо ни дознаке за боловање, нити да нам се отвори боловање, овде нам не признају. Проблем велики”, објашњава Филиповић.

У “истом сосу” су свих 2.400 радника. Тек неколико подржава колегу – штрајкача глађу уз објашњење да су осим радничких, оштећена и права породица запослених.

“Дете не могу адекватно да лечим, дете је у пубертету”, каже саобраћајни контролор Миладин Лазић. “Друга ћеркица, млађа, она има страбизам, требало је сад да има 11. октобра преглед, дете има неоверену књижицу”, додаје он.

Надлежни у „Ласти“ пред камере не желе, али у писаном одговору признају: књижице нису оверене, ситуација је тешка, јер за порезе и доприносе аутопревозник дугује милијарду динара. Тврде да је то дуг претходног руководства и додају да су нови руководиоци упутили захтев држави да дуг отплате на 60 рата.

Потписивање споразума о одлагању плаћања пореског дуга, са надлежним министарством, очекује се у најскоријем периоду када ће свим радницима поново бити омогућена овера здравствених књижица”, поручују из “Ласте”.

Када ће и да ли до споразума доћи – у Министарству здравља Н1 није добио одговор. С друге стране, у Министарству рада подсећају: пет пута је ове године инспекција била у „Ласти“, два управо због здравствених књижица.

Како то за сада није дало ефекте, један од три синдиката радника – „Слога“ – за среду најављује штрајк. Уместо протеста, Министарство рада незадовољнима препоручује да се обратите Републичкој агенцији за мирно решавање радних спорова.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић послао полицију да терорише и малтретира мучне и бедне поштаре који се боре за кору хлеба

5 (33) У Поштама Србије почела је исплата пензија, а радници су званично и даље …

ПОЧЕЛЕ СУСПЕНЗИЈЕ Запослени „Поште“ који су наставили штрајк – кажњени (фото)

4.4 (14) Део запослених у „Пошти Србије“ који су одбили потписивање радних налога, суспендовани су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *