fbpx

Округли сто о Милану Недићу: Праву истину крију архиве

0
(0)

ХОЛОКАУСТ и пљачку јеврејске имовине за време Другог светског рата спровеле су немачке окупационе снаге, а Србија је постала прва земља у којој је решено јеврејско питање, чуло се у петак на округлом столу „Генерал Милан Недић и домаћа управа у Србији 1941 – 1944“ на београдском Филозофском факултету.

То је био први научни скуп о Недићу који је организовала једна државна институција – Музеј жртава геноцида. Као домаћин, директор музеја др Вељко Ђурић Мишина је рекао да је много контроверзи око питања зашто је Недић пристао на колаборацију и како је умро јер су архиве и даље затворене.

И док је један број историчара истицао искључиву немачку одговорност за злодела почињена у то време, други, попут др Јелене Лопичић Јанчић, су тврдили да су српске власти биле криве утолико што су, макар и да би спасле народ од репресалија, пристале да учествују у том апарату.

Главна пљачка била је под директном контролом Франца Нојхаузена, генералног немачког опуномоћеника за Србију, под командом Геринга, који је формирао комесарску управу ради продаје јеврејске имовине. Њени челници били су Немци, а чиновници Руси и Хрвати. За годину дана само у Београду продато је 136 имања вредних 147,6 милиона динара. Две трећине су купили Немци, будзашто, директном погодбом, затим Срби, ситни капиталисти, као и белогардејци и Хрвати.

Немци су узели зајам од Државне хипотекарне банке, а хипотека је стављена на непродата јеврејска имања. Тако су натерали државу да директно помаже њихова освајања. По Алексићевим речима, све банке су до краја јануара 1943. морале да предају јеврејску уштеђевину, депозите и хартије од вредности, и узето је више од 44,5 милиона динара.

По речима Бојана Димитријевића из Института за савремену историју, и логори су били под директном немачком ингеренцијом, а ниједан документ не може да поткрепи, како каже, најновије покушаје да се Срби окриве за помагање у Холокаусту.

НЕНАДАНИ САРАДНИК

ПРВИ шеф озлоглашене српске тајне полиције, која је прогонила комунисте и равногорце, био је Миливоје Јовановић. Очекивало би се да ће таква личност после рата бити кажњена, међутим, он је само једном саслушан у згради Озне, после чега је пуштен јер је „доказано“ да је сарађивао са покретом отпора. Ову занимљивост изнео је историчар Раде Ристановић.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. Ако је све овако како је написано а још и оно што се крије у неким архивима, с којим правом премијер Вучић оптрећује ову осиромашену Србију , обећавајући повратак имовине МРТВИМ Јеврејима ? Да ли то још неко ради ? Да ли се поставља питање српске имовине која је „јуче “ спаљена , отета, злочин над људима , протерани ? Где је правда ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *