Одбијен захтев за рехабилитацију генерала Милана Недића

0
(0)

Виши суд у Београду је саопштио да је 11. јула 2018. године донео је решење којим је одбио као неоснован захтев предлагача за рехабилитацију председника квислиншке Владе Србије за време окупације у Другом светском рату Милана Недића.

Како се наводи у саопштењу, одлука ће бити објављена на интернет страници Вишег суда у Београду, када постане коначна. На ову одлуку Вишег суда предлагачи имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

У саопштењу Суда је наведено, између осталог, да је одбијен као неоснован захтев предлагача да је „Милан Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога“, преноси Н1.

Суд није укинуо Уредбу ФНРЈ из 1949. године којом је колаборационистички премијер проглашен за ратног злочинца и на основу које су му одузета имовинска и грађанска права.

Н1 наводи позивајући се на Вечерње новости, да је суд решењем, написаним на стотинак страница, образложио ову одлуку у којој стоји да је увидом у све приложене доказе и након саслушања сведока закључио да се нису стекли правни услови да Недић буде рехабилитован.

Поступак рехабилитације трајао је пуне три године током којих је одржано 12 рочишта. Захтев за рехабилитацију Недића је потекао од Српског либералног савета, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породице Недић. Недићева влада распуштена је 4. октобра 1944, а он је два дана касније, са већином министара пребегао из земље. Британци су га предали југословенским снагама 1. јануара 1946.

Према званичној верзији, Недић се убио скоком кроз прозор затвора Озне и никада формално није оптужен, ни осуђен.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почео процес рехабилитације Милана Недића

0 (0) БЕОГРАД – Пред Вишим судом у Београду данас је, након вишегодишњих покушаја, почео …

Ево на шта је Недић упозоравао државни врх још 1940. и зашто је то чак и данас актуелно?

0 (0) Очигледно је да ми живимо у предвечерје најкрупнијих политичких догађаја за које је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend