Завршен процес за рехаблитацију генерала Милана Недића, одлука за месец дана

Завршен процес за рехаблитацију генерала Милана Недића, одлука за месец дана

Пред Вишим судом у Београду данас за завршен процес по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића, а суд ће своју одлуку донети писаним путем у року од 30 дана.

Уколико суд усвоји захтев и рехабилитиује Недића, то решење суда биће коначно јер Закон из 2006. године није предвидео да било ко има право жалбе.

Уколико пак суд одбије рехабилитацију Недића, подносиоци захтева ће имати право да се жале на то решење Апелационом суду.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Предлагачи рехабилитације су суду предложили да по том питању испита два сведока, али је један умро, а другог је суд одбио да испита, па су му предлагачи доставили писани исказ.

На данашњем рочишту у завршној речи пуномоћник предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић рекао је да су све оптужбе изречене на Недићев рачун са правног становишта неосноване.

Поступак за рехабилитацију Недића инициран 2008. године, али је расправа пред судским већем, којој присуствује и јавност, почела у децембру 2015. године.

Суд је током поступка саслушао десетак сведока и историчара.

Иако није испитано много сведока, поступак је у више наврата био заустављен на неколико месеци због прибављања одређене документације од служби безбедности и расправе о њима, као и због захтева јеврејских општина да се умешају у поступак и оспоравају враћање грађанских права Недићу.

Суд међутим мешање није дозволио, а ту одлуку је потврдио и Апелацион суд, будући да је ово “једностраначки поступак” који се води по правилима ванпарничног поступка и нема “друге стране”.

Поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, с обзиром да део грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сведочење монахиње Јевросиме: Код Недића спас од усташког ножа

Сведочење монахиње Јевросиме: Код Недића спас од усташког ножа

СМАТРАЛА сам својом светом дужношћу да сведочим у процесу рехабилитације Милана Недића, јер је спасао …

Почео процес рехабилитације Милана Недића

Почео процес рехабилитације Милана Недића

БЕОГРАД – Пред Вишим судом у Београду данас је, након вишегодишњих покушаја, почео процес правне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *