fbpx

Београдски издајнички режим је превазишао Милана Недића и Вука Бранковића

0
(0)

Затражено је преиспитивање досадашње политике подређивања свих националних и државних интереса добијању датума за почетак преговора са ЕУ, јер је таква политика нанела велику штету Србији

Попуштање Србије, одступање од Резолуције СБ 1244 већ је охрабрило више чланица ЕУ, укључујући и неке суседне земље, да Србији постављају нове неприхватљиве услове и уцене. Ако се то ради у вези са датумом, питање је које нове уцене и захтеве треба очекивати када и ако икада, на дневни ред дође само чланство

Владислав ЈОВАНОВИЋ: Уступци Србије у Бриселском споразуму могу се различито оцењивати, од компромиса до капитулације. Али једно је неспорно, Србија је између Косова и Метохије и чланства у Европској унији изабрала ово друго. Србија мора изаћи из џепа Запада и постати партнерска, а не империјално-послушничка страна у преговорима

Ђорђе ВУКАДИНОВИЋ: Добили смо никакав предлог, нешто што је горе од услова које је Аустро-Угарска поставила Србији пред Први светски рат. А реални потези садашњих власти у великој мери превазишли „квислинштво“ генерала Милана Недића, па и митску „издају“ Вука Бранковића из народних песама

У ГАЛЕРИЈИ „Прогрес“ у Београду одржан је скуп у организацији „Покрета за Косово“, посвећен тренутном стању на Косову и Метохији, политици актуелне Владе и Бриселском споразуму, на коме су се присутнима обратили бивши амбасадор при УН Владислав Јовановић, политички аналитичар и уредник „Нове српске политичке мисли“ Ђорђе Вукадиновић, бивши министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић и представник Горанаца са Косова Бехадин Ахметовић.

Оцењено је да досадашња политика повезивања решавања питања статуса Косова и Метохије са добијањем датума за почетак преговора у чланство ЕУ није дала очекиване разултате и да је неопходно преиспитати такву политику.

Политика диктата, непрекидних уцена коју према Србији воде САД, Немачка и Велика Британија нанела је велику штету легитимним националним државним интересима Србије и зато такву политику треба одбацити.

Циљ притисака Запада и Приштине је тзв. реинтреграција Севера Косова и Метохије да би се смањила Србија и заокружило независно Косово, као база НАТО и одскочна даска према Истоку.

Истакнуто је да је српски народ на Косову и Метохији и неалбанско становништво у целини дубоко забринуто за своју судбину и будућност због извлачења из државно-уставног и правног система Републике Србије и предаје у надлежност Приштини.

 

Учесници су оценили да Бриселски споразум представља дикатат а не компромис, да је резултат кршења Устава Републике Србије и Резолуције СБ УН 1244. Истакнуто је да је он потписан у ненормалним условима притисака, претњи и уцена чланова српске делегације, да су предстваници ЕУ током преговарања цепали делегацију Србије, како би изнудили прихватање ултиматума.

Такође је подвучено да тзв. споразум из Брисела никада, од потписивања до данас, није постао део уставно-правног система Србије и да нема правне основе за његову разраду и примену.

Затражено је преиспитивање досадашње политике подређивања свих националних и државних интереса добијању датума за почетак преговора са ЕУ, јер је таква политика нанела велику штету Србији.

Затражено је враћање процеса на колосек УН и Резолуције СБ 1244 и поштовање Устава Републике Србије.

Задржавање отворености са сарадњу са ЕУ, али без икаквих уступака и без повезивања са статусом Косова и Метохије и територијалних смањивања Србије.

 

Попуштање Србије, одступање од Резолуције СБ 1244 већ је охрабрило више чланица ЕУ, укључујући и неке суседне земље, да Србији постављају нове неприхватљиве услове и уцене. Ако се то ради у вези са датумом, питање је које нове уцене и захтеве треба очекивати када и ако икада, на дневни ред дође само чланство.

Изнета је сугестија за „исландизацију“ политике Србије према ЕУ – да ту политику треба охладити, Европској унији захвалити и поручити да ће се Србија сама јавити по питању чланства онда када буде прихваћена као равноправна европска земља.

Учесници су изразили солидарност и подршку српском и неалбанском становништву у легитимним настојањима да остану у Србији, јединој држави коју признају за своју.

Позвани представници државних органа нису се одазвали позиву.

Владислав Јовановић је скренуо пажњу на то да се Резолуција 1244 све ређе помиње у изјавама представника власти, што је резултат својеврсног заокрета који је српска политика извела у задњој деценији.

– Уступци Србије у Бриселском споразуму могу се различито оцењивати, од компромиса до капитулације. Али једно је неспорно, Србија је између Косова и Метохије и чланства у Европској унији изабрала ово друго, дакле, нешто што ни једна држава пре ње никад није учинила, нити ће је у томе икада следити – рекао је Владислав Јовановић, додајући да је усвајањем тог споразума Србија заправо учинила велику услугу Западу, јер је тиме дала легитимитет отимању Косова.

Решење за садашње стање, по Владиславу Јовановићу, Србија треба да тражи у јачању свог преговарачког капацитета.

– Србија мора изаћи из џепа Запада и постати партнерска, а не империјално-послушничка страна у преговорима – закључио је Јовановић.

Ђорђе Вукадиновић је приметио да ће српски народ, уколико преживи све недаће, једног дана морати да мења терминологију којом се служи, јер су реални потези садашњих власти у великој мери превазишли „квислинштво“ генерала Милана Недића, па и митску „издају“ Вука Бранковића из народних песама.
– Добили смо никакав предлог, нешто што је горе од услова које је Аустро-Угарска поставила Србији пред Први светски рат, пристали смо на то да део сопствене, компактне територије, који је ослоњен и наслоњен на остатак Србије, на којем функционишу српски закони и на којем има више српске деце него у многим другим крајевима Србије, предамо у руке Тачијевој држави – рекао је Вукадиновић, сложивши се са Владиславом Јовановићем да тако нешто ни једна држава никад раније није учинила.

– Невоља је у томе што су они, не само власт, већ читава једна структура, односно систем манипулације (неко би можда рекао и „систем специјалног психолошког рата“) који интензивно делује задњих 12 година (мада је и пре тога деловао, али спорадично), отишли толико далеко да је питање да ли могу да се зауставе. И то је оно што је лоше, што ме брине и што ме плаши, али и поред тога, ми себи не смемо да дозволимо то да ништа не предузимамо – нагласио је Вукадиновић, закључивши да су и овакви скупови прилика да се иступа против таквих срамотних потеза садашњих власти као што је потписивање Бриселског споразума.

Живадин Јовановић је приметио да је српски народ данас на Косову и Метохији изложен страховитим притисцима и претњама, али не само од албанских екстремиста и некадашњих вођа терористичке ОВК, већ у све већој мери и од званичног Београда.
– Њима, Србима који и даље живе на Косову, треба рећи да нас има овде који их подржавамо у њиховим напорима да остану део државе Србије. Што се Бриселског споразума тиче, за њега треба рећи да је он противан Уставу Србије и да представља његово флагрантно кршење. Затим, он је противан Резолуцији 1244, која као и наш Устав гарантује суверенитет и територијални интегритет државе Србије, док је за само Косово предвиђена суштинска аутономија у оквиру Србије – рекао је Живадин Јовановић, додавши да је самим тим Бриселски споразум дугорочно противан интересима српског народа.

– У том споразуму се нигде не спомиње нешто што би асоцирало на Србе и Србију, али на неколико места се спомињу Устав и закони Косова (дакле, Републике Косово). То је диктат, а не споразум, јер се очигледно не може сматрати некаквим компромисом, и то је диктат Запада, односно САД, Немачке и Велике Британије, коју остатак Запада следи – истакао је Живадин Јовановић, додајући је овај споразум својеврсни наставак агресије НАТО из 1999. године.

– Позивамо Владу (колико год то било тешко њима да изведу) да се хитно врате поштовању сопственог Устава, да све захтеве који су му супротни одбаце, да се врате Резолуцији 1244 Уједињених нација, да се захвале Европској унији захвале на сарадњи и да наставе да одржавају добре односе са Западом, али да искреније, систематичније и одлучније развијају односе са Русијом, Кином и осталим земљама БРИКС-а, земљама које чине већину међународне заједнице и људске цивилизације данас – нагласио је Јовановић, закључивши да ће само тако Србија заштити своје интересе данас и у будућности, као и да је то једини начин на који би она могла да прати савремене трендове у Европи и свету данас.

Бехадин Ахметовић је у свом излагању скренуо пажњу на то да су Горанци увек били лојални грађани државе Србије, али и да су због тога често били изложени сличним притисцима као и Срби, што је и данас случај.

 

– Гора и Горанци су за Косово и Метохију у Србији. Гора је у свим ратовима учествовала заједно са Србима, у одбрани територијалног интегритета и суверенитета земље, а остала је и опстала захваљујући својој локалној самоуправи и подршци Србије и српског народа – рекао је Ахметовић, подсетивши присутне да су Горанци још у време Првог српског устанка снабдевали оружјем Карађорђеве устанике и тиме допринели ослобођењу Србије од Турака.

– Горанци су често били изложени пљачки, притисцима и уценама. Дуго сам учесник у политичком животу Горе и одговорно тврдим да је својатања Горанаца било највише од стране Албанаца и Македонаца, али у задње време и од Бошњака, док од стране Срба таквих својатања никада није било, већ су нам Срби, штавише, увек помагали у одбрани нашег ентитета и идентитета – нагласио је Ахметовић, нагласивиши да је народ у Гори од 1999. године константно пљачкан од стране локалних Албанаца.

– Конкретно, Гора треба да се укључи и организује у заједницу српских општина, треба затражити одговорност за коришћење бомби са осиромашеним уранијумом на Косову пред Међународним судом правде, као и решавање питања накнаде штете за опљачкану и попаљену имовину свих неалбанаца на Косову до које је дошло након доласка КФОР-а и на крају стварање услова за повратак расељених лица са Косова и Метохије, јер је то једини начин за опстанак покрајине у оквиру Србије – закључио је Ахметовић.

Учесници скупа су били сагласни у оцени да је Бриселски споразум неопходно одбацити, игнорисати, или макар непримењивати, како би се осигурао опстанак целокупне српске државе и народа.

 

Марко Радовановић – НСПМ

припрема: Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Егзодус: Шиптарски лоби у београдском издајничком режиму оставља десет хиљада Срба са Космета без примања

0 (0) Канцеларија за Косово и Метохију предложила је Нацрт закона о финансијској помоћи српској …

Недић је био бољи

0 (0) Можда је Дачић и био у праву када је требало скинути слику генерала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *