Опет се неко уталио: РФЗО не одустаје од електронских здравствених књижица

Опет се неко уталио: РФЗО не одустаје од електронских здравствених књижица

Електронске књижице су неопходне, јер нас на то обавезује захтев Европске уније, кажу у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО) и додају да остају при том да ова електронска документа треба да се уведу. На овај начин у РФЗО појашњавају јуче издато заједничко саопштење фонда, Министарства здравља, омбудсмана Саше Јанковића, повереника Родољуба Шабића и Татјане Бабић, директорке Агенције за борбу против корупције, у којем је наведено да грађани неће бити у обавези да у законом дефинисаном року замене папирне књижице електронским картицама.

Пре три недеље у интервјуу за „Политику”, професор др Момчило Бабић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање, најавио је да се електронске здравствене књижице уводе на захтев ЕУ и да је то један од услова за европске интеграције. Одговоре на питања да ли се од електронских књижица сада одустало због чињенице да ова замена кошта око 20 милиона евра, као и како се „оправдати” због кршења препорука ЕУ нисмо могли јуче да добијемо од првог човека РФЗО, који је на путу ван земље до следеће недеље и не одговара на позиве.

– Увођење нових књижица је један од услова ЕУ и тако је у 28 земаља чланица Европске уније. Имамо допис ЕУ да није било напретка у увођењу здравствених документација. РФЗО никако не може да заустави израду нових књижица. То могу да ураде само Народна скупштина и влада. Кампању која се води против увођења здравствене документације, која је непринципијелна, схватам као кампању против закона. Они који су против, могли су то да кажу до 9. августа 2011, када је ступио на снагу закон, али тада се нико није јавио – рекао је др Бабић у недавном интервјуу за наш лист.

Како сазнајемо, у извештају о напретку Србије за 2012. годину у поглављу „Слобода кретања радника”, као и у Акционом плану за испуњавање препорука Европске комисије садржаних у годишњем извештају о напретку РС у процесу Европских интеграција за 2012, стоји реченица: „Није забележен никакав помак о питању електронске здравствене књижице.”

Саша Јанковић, заштитник грађана, јуче је за „Политику” рекао да је за ЕУ важно да се ради на увођењу електронског здравственог картона, а не какву ћемо књижицу имати.

– Нема потребе да се прави застој када је реч о електронском картону. У њему треба да стоје подаци о прегледима, терапији, упутима… Те ствари пишу у картону, а не у књижици. ЕУ тражи да се напредује у том правцу. Одлуком да се одложи увођење нових књижица, неће се кршити закон, јер је то у овом тренутку добар корак и очекујем да ће одлуку усвојити парламент и влада. Још пре неколико година покренут је механизам да се папирне књижице замене електронским, али треба имати на уму да се тренутно у земљи порукама сакупљају паре за лечење деце у иностранству, да нема лекова, да су услови у болницама лоши и да неке клинике немају нормалне тоалете, да су мале плате лекара, да се пацијенти свакодневно налазе у ситуацији да не могу да остваре права и да има других приоритета у овој области него да сваки грађанин издваја 500 динара за књижицу – сматра заштитник грађана.

Наш саговорник истиче да је пре две године одштампано више од милион нових картица и да не би пропале, оне ће бити дељене најрањивијим категоријама становништва бесплатно. Уколико неко жели да има нови документ може да га добије по цени коју је РФЗО одредио, објашњава Јанковић. Он напомиње да бирократија може да се смањи и са папирним књижицама, односно да се у компјутерима РФЗО и болница који су повезани са Пореском управом, види ко је уплатио здравствено осигурање а ко није, као и да ли ће моћи да се поједностави поступак оверавања књижица.

Према речима др Невенке Димитријевић, из Савеза синдиката лекара и фармацеута, увођење електронских књижица у овом тренутку само би унело пометњу међу пацијенте, који би морали да иду од шалтера до шалтера, а ништа корисно не би тиме добили.

– Сваки нови документ уколико нема пратеће инфраструктуре, представља проблем. Немају све ординације компјутере, често се дешава да падне систем, па онда да нема струје… Самим тим би било немогуће „очитавање” пацијента са новом картицом. На новој картици ће постојати само основни подаци пацијента, а било би боље да је неко размишљао да она треба да садржи информације о томе да ли је особа алергична на нешто, које је вакцине примила, коју терапију узима… – каже др Димитријевић.

Министарство здравља јуче није желело да се огласи поводом приче о одлагању одлуке о увођењу нових књижица, наглашавајући да је „адреса” за ту тему РФЗО. У фонду се, опет, позивају на званично саопштење које „Политика” јуче објавила, уз објашњење да се од електронских књижица неће одустати у потпуности, већ ће бити померен рок у којем оне треба да се замене папирним.

Д. Давидов-Кесар

Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Фирма "Асомакум" која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма “Асомакум” која је повезивана са Андрејем Вучићем избрисана из АПР

Фирма за коју је део опозицији раније тврдио да је у власништву брата председника Србије …

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Ово је спот о Рио Тинту који РТС није хтео да емитује… (видео)

Организација Kрени-промени организовала је протест испред РТС-а због тога што јавни сервис није приказао рекламу …

5 Коментара

  1. хвала не треба…..и кад сам јуче видео да доктор хитном пацијенту који је довежен санитетом у 03,00 попоноћи тражи здраствени картон_?????? а за шта ме обавезује еу? мене лично ни за шта, једноставно оно не прознају Србију не признајем ни ја њих!!!

  2. A meni ne veruju kad kažem da je Srbija odavno u EU. Nit to znaju Srbi nit zna EU! Doduše, za početak, imamo samo obaveze i robovska prava!

  3. e pa to je to sve sto naredi EU sve mora vlast da ispuni…posle kazite jel oni ne upravljaju nasim umovima

  4. Ove koji uporno u "moje" ime prihvataju sve što zapad kaže i traži, a ne pitajući za to "mene" treba pohapsiti. Po mom ličnom uverenju oni su zločinci jer takvo ponašanje "vidim" kao zločin.

  5. Neophdno je njima da napune svoj budzet svi osiguranici x 500 din po knjizici eto racunice i njihove koristi a oni ce i dalje da rade po starom …….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *