Опет се скупила браћа без гаћа да паламуде небулозе и раде Србији о глави

Опет се скупила браћа без гаћа да паламуде небулозе и раде Србији о глави

0
(0)

Председник Србије Александар Вучић налази се на Брду код Крања где се данас одржава самит лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони.
Први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони одржан је у конгресном центру, а према ранијим најавама на њему је било речи, између осталог, о заједничким закључима, можда и декларацији, о непромењивости граница на Западном Балкану.

Председник Србије изјавио је да је закључак да је цео регион на европском путу и да ће на томе заједно и радити.

– Што се Србије тиче ми смо прихватили предложене закључке. Оно што је сте најважније и око чега постоји концензус је да се цео регион налази на европском путу. Ми смо подржали намере и за отварањем датума за преговоре… Било је много ствари око којих нисмо сагласни, а једно од кључних питања је питање промена граница. Србија се одувек залаже за принцип поштовања немењања градина. УН је једино тело у свету око којег можемо да се договоримо. Та наша иницијатива није прихваћена, али смо остатком текста задовољни. Други су тражили много више. Имали смо пристојан и добар састанак уз много реплика, дуплика, али на то смо навикли већ – рекао је председник.

– Нисмо се усагласили око питања промене граница. Србија јесте за принцип непроменљивости граница, али неки од њих су се сетили 2021. да границе не треба да се мењају. Србија тражи да тај принцип важи одувек у складу са повељама УН. Дакле, не можете границе мењати онда ни 2008. када је Косово прогласило независност. Не можете границе тумачити како се вама свиђа или како један део хоће. Ми се залажемо за принципијално поштовање свих принципа УН – рекао је Вучић.

Председник је прокоментарисао и нападе на Србију:

– То је нешто Џаферовић причао јер њему су Србија и Хрватска за све криве. Питао је што Београд није потписао са Сарајевом договор о граници, а Србија га није потписала јер смо се једно договорили, а онда су тражили нешто сасвим друго – каже Вучић.

Додаје да је спреман за следећи сусрет у Београду, у мају-јуну, а да ли ће се десити, то ће се тек видети.

– Сви овде знамо своје позиције и знамо ко је признао независност, ко није. Осим овога, немамо већих неусаглашених питања – каже председник. На питање да ли је било напада на Србију од стране Приштине и Џаферовића, Вучић каже да је Џаферовић говорио да нисмо потписали границу.

– Он увек прави врсту паралелу по којој су му Србија и Хрватска једнако криве. Рекао је шта је мислио, рекао сам ја шта сам мислио и зато смо и дошли, да разговарамо – каже Вучић.

Истиче да Србија жели добре односе са Хрватском, али не треба да јој подилазимо, нити они нама. Верује да ће са временом односи бити све бољи.

– Немам примедбу ни на Милановићево данашње председавање – каже Вучић.

Додаје да, ако и испунимо све што се од нас очекује, нећемо постати чланица ЕУ.

– Наш је посао да будемо на европском путу и верујем да ћемо пронаћи нову енергију. Задовољан сам данашњим разговорима, а за нас је важно да се порудимо да имамо што већи раст и да брже сустижемо развијеније од нас. За све што није до нас, шта да радимо, не можемо да се убијемо – рекао је председник.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Словенија обуставља јавни саобраћај, затварају се локали

Словенија обуставља јавни саобраћај, затварају се локали

0 (0) Словеначка влада и кризни штаб у суботу су донели нове мере у циљу …

Словенија зауставила увођење 5Г мреже док се не испитају ефекти те технологије на људе и околину

Словенија зауставила увођење 5Г мреже док се не испитају ефекти те технологије на људе и околину

4.9 (15) Влада Словеније зауставила је увођење 5Г технологије, на предлог министра за управу Рудија …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend