Орбан: Мађарска и Пољска су најуспешније због хришћанских и националних корена

0
(0)

Мађарски премијер Виктор Орбан категорично је одбио могућност да Европска унија повезује питање ваљаности правне државе, конкретно у Пољској, са кажњавањем преко новца из европских фондова.

„Посткомунистичке чланице ЕУ нису просјаци“

– Не може се ни на који начин повезивати питање буџета ЕУ са питањем ваљане правне државе. То су два потпуно различита поступка, нема међу њима везе а осим тога, за буџет је потребно да се усвоји једногласно – казао је Орбан пољској државној телевизији ТВП.

У интервјуу на крају јучерашње посете пољског премијера Матеуша Моравјецког Будимпешти Орбан је поновио да Мађарска стоји уз Пољску у њеном спору са ЕУ.

Европска комисија средином децембра затражила је, активирајући члан 7. Лисабонског споразума, да се остале чланице изјасне да ли пољске реформе последње две године, посебно реформа правосуђа, подривају правну државу и основне европске демократске вредности, што отвара пут да ЕУ Пољску казни, чак и одузимањем права гласа у Унији или обустављањем новца из европских фондова.

Мађарски премијер истакао је да Запад мора да схвати да су посткомунистичке нове чланице ЕУ и свака појединачно и заједно у Вишеградској групи ојачале свој положај. Он је упозорио да Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска нису у ЕУ просјаци.

Мађарски премијер нагласио је да су Мађарска и Пољска најуспешније земље Европе и то захваљујући томе што успех граде на хришћанским и националним коренима.

– Има западних земаља које верују да је Запад прешао у нову етапу развоја и да и Европа мора у овом тренутку да пређе или је прешла у постхришћанску и постнационалну епоху. С друге стране ми, а мислим и Пољаци, не желимо да живимо у постхришћанском и постнационалном свету – рекао је Орбан.

– Не желимо никога да терамо да прихвати наш поглед на свет, али такође не желимо да нас натерају да прихватамо политику других држава – рекао је Орбан у интервјуу пољској државној телевизији.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ХИЉАДЕ ЧЕХА протестује у Прагу против корона тираније и вакцинације (видео)

5 (2) Иако је у пакету „корона мера“ дозвољено окупљање максимално 100 особа на једном …

Меркел оспорила право Твитера да „изван законског оквира“ трајно блокира Доналда Трампа

5 (2) * Трампове налоге су већ блокирали и Facebook, Instagram, Snapchat и Twitch. Многи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend