Оштар пад пословне активности у еврозони

0
(0)

Активност приватног сектора у еврозони је у јануару оштро успорила због колебања на тржиштима и неизвесности у погледу перспектива глобалне економије.

То су показали резултати анкете лондонске компаније Маркит.

Маркитов индекс менаџера набавке (ПМИ) за приватни сектор еврозоне пао је у јануару на 53,5 поена са децембарских 54,3 поена, склизнувши тако на најнижи ниво за последњих 11 месеци, преноси агенција Франс прес.

Најновији подаци су и даље изнад границе од 50 поена, што указује на раст активности у приватном сектору еврозоне, оцењује француска агенција.

„Успоравање пословне активности на почетку 2016. године је разочаравајуће, али не изненадјује, с обзиром на неизвесност изазвану колебањима на финансијском тржишту“, изјавио је главни економиста Маркита, Крис Вилијамсон.

Према оценама Вилијамсона, пословно поверење у еврозони се изгледа побољшава, док су перспективе запошљавања и даље снажне.

За услужни сектор, који чини две трећине укупне економске активности у еврозони, Маркит је рекао да ја ПМИ у јануару пао на 53,6 поена са децембарских 54,2 поена, док је за прерадјивачки сектор, ПМИ успорио на 52,3 поена са ранијих 53,2 поена.

Према последњим расположивим подацима, привреда еврозоне је у три месеца завршно са септембром 2015. године порасла за 0,3 одсто, после раста од 0,4 одсто из другог тромесечја, подсећа Франс прес.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шок за Црногорце: „Аерофлот“ отказао све летове за Тиват, туристичка сезона прсла као Мило

5 (4) Руска национална авио-компанија „Аерофлот“ објавила је да за ову годину потпуно укида редовни …

Мујезина Аја Софије убио инфаркт у џамији – случајност или освета Свете Софије?

5 (4) * У улози мујезина, оног који позива муслимане на молитву, није саставио ни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *