Откривен тајни извештај РЕМ-а који доказује да су националне телевизије током избора биле у служби СНС-а

4.7
(3)

Скривени извештај Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о медијском извештавању током изборне кампање 2016. показује да су телевизије са националном фреквенцијом у служби владајуће Српске напредне странке (СНС), која је на тим изборима однела убедљиву победу, преноси Центар за истраживачко новинарство (ЦИНС).

Скоро све телевизије са националном фреквенцијом су емитовале емисије, редовне и специјализоване, кроз које је у највећој мери промовисан председник Александар Вучић, наводи ЦИНС позиваући се на извештај РЕМ-а у који је имао увид.

Медијска удружења, невладине организације и опозиција су све време кампање указивали на Вучићеву медијску свеприсутност и жељно су ишчекивали извештај РЕМ-а који је претходних година редовно бележио понашање емитера током кампања и касније у извештајима указивао на фаворизовање, углавном, владајућих странака.

Након што су затворена бирачка места и после него је проглашен победник, РЕМ је одлучио да прекине вишегодишњу праксу објављивања извештаја о надзору пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, што је одмах побудило сумњу у јавности да су СНС и Александар Вучић били толико фаворизовани да је неко морао да заустави његово објављивање.

У њему се види како су национални емитери, телевизије са националном фреквенцијом, промовисале владајућу странку и њеног првог човека, дајући им у појединим случајевима чак четири пута више времена него опозицији.

Службе РЕМ-а су утврдиле да је од 4. марта до 21. априла 2016, изборна листа чији је носилац био Александар Вучић у централним информативним емисијама (дневницима и вестима у ударним терминима) била заступљена шест сати и 25 минута, односно скоро трећину укупног времена које су кандидати имали, док је опозициона ДС добила два сата и 46 минута.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СНС КАРТЕЛ на грбачи народа: Весићева жена директор маркетинга код Кокезе у ФСС

5 (1) Председник ФС Србије Славиша Кокеза по ступању на дужност 20. маја 2016. године …

Предраг Поповић: Бетонирање Дунава

5 (7) Под влашћу Српске напредне странке Србија је престала да постоји као држава, постала …

Један коментар

  1. Поставља се питање: кад се разбеже издајници и обори ова влада постављена од тајкуна и страних центара, шта да радимо са свим медојима по Србији који су лажирали извештавање и учњствовали у фалсификовању изборног процеса?
    Државна експропријација свих тих медијских кућа? Затвор за власнике? Или обе те мере?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend