Хроника

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова – процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету

Текст извучен из Google cache-a након чијег објављивања је оборен и избрисан сајт Телепромптер.рс

Телепромптер.рс ексклузивно открива најновији програм СНС ботова за остављање генерисаних коментара на интернет порталима. Подсетимо да је Телепромптер.рс прошле године објавио два “напредна” бот програма, “Valter” и “SkyNet”. Како сазнајемо, пројекат “SkyNet” је убрзо пропао, па је Интернет тим СНС-а био приморан да обнови своје сајбер оружје. Тако су дошли на идеју да изграде “Тврђаву”.

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету

Вучићева тајна Тврђава

Откривена СНС-ова тајна “Тврђава”

Како Телепромптер.рс сазнаје, након што су на нашем порталу прошле године објављени програми “Valter” и “SkyNet”, које је Српска напредна странка користила за остављање генерисаних коментара по интернет порталима, Интернет тим владајуће странке био је приморан да промени своје сајбер оружје.

Наш извор додаје да се Интернет тим СНС-а, након што је пропао пројекат “SkyNet”, одмах бацио на посао прављења новог, савременијег и отпорнијег програма за ботовање. Њихов труд је уродио плодом и изграђена је тајна СНС “Тврђава”.

Наиме, Интернет тим СНС-а недавно је добио нови програм за остављање коментара на интернет порталима. Реч је о програму под називом “Fortress” (у преводу на српски – Тврђава). За разлику од програма “Valter” и “SkyNet”, које је било потребно инсталирати на рачунар корисника, “Fortress” је много флексибилнији програм. СНС ботови више не морају да инсталирају програме на своје рачунаре.

Сада је потребно само да посете сајт “www.fortress.rs“.

Ради се о јединственој апликацији за остављање коментара на интернет порталима која функционише на серверима које је највероватније закупила Српска напредна странка. Домен “fortress.rs” у власништву је београдске ИТ фирме под називом “Dream Technologies Group doo”, а апликација је смештена на серверима фирме “Mainstream doo” такође из Београда.

Интересантна информација: Да ли сте приметили да се више не прича о рушењу сајтова? Зашто? Програм “SkyNet” имао је могућност да извршава ДДоС нападе на сајтове. Откако је СНС престао да користи тај програм за коментарисање, више нема рушења сајтова.

Шта се крије иза зидина “Тврђаве”?

“Тврђави” не може да приступи свако. Морате да имате налог. Како бисте добили налог, потребно је да се прво обратите извесном Ненаду Гледовићу преко Фејсбука. Иначе, да подсетимо, Гледовић стоји иза програма “SkyNet”.

Према речима нашег извора из Интернет тима СНС-а, Гледовићу је прво потребно проследити податке који се односе на име и презиме корисника, одбор СНС-а којем припада корисник, имејл адресу, број телефона, жељено корисничко име и жељену шифру.

После тога, Гледовић вам јавља када је направио налог. Наш извор затим описује како функционише сам програм:

– Када се улогујете, можете видети на којим се све сајтовима раде вести и то је поређано по важности – “Блиц, Б92, Курир, Новости и Остало”. У “остало” спадају сви остали портали где неко напада Вучића. Пре него што пошаљете коментар, морате га прво пријавити у програму за вест коју сте одлучили да радите. Затим, програм сам проналази ваш коментар и, уколико буде објављен, добијате бодове, прича наш извор из Интернет тима СНС-а.

Систем бодовања је следећи:

Одговори на “Блицу” вреде два поена. Нови коментар на “Блицу” и “Б92″ вреднује се са 1,5 поена. Коментари на “Новостима” и “Куриру” се бодују са по једним поеном, с тим што је “Курир” ограничен на слање максимално два коментара по вести, јер су многи слали по 30 – 40 коментара на сваку вест и на тај начин долазили до огромног броја поена. Наш извор додаје да “Курир” не спада у приоритете, јер “свакако припада СНС-у и тамо се готово сви коментари које шаљу ботови одмах објављују”.

Затим, коментари на осталим порталима се вреднују са 0,5 поена. За сваки пријављен коментар, без обзира на то да ли је објављен или не, добија се 0,1 поен како би се “наградио” труд ботова.

Сам програм изгледа овако:

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету

Испод сваке вести се налазе смернице, односно, упутство за коментарисање. На пример, “СТОП” значи да се коментарисање те вести обуставља, јер вест више није актуелна.

Као што можете да видите на фотографији, на неким вестима се налазе јасна упутства попут: “Одговарајмо на прве негативне коменатре!!! Немојте више писати обичне коментаре. Идемо САМО ОДГОВОРИ!!!”

Према речима нашег извора, ботови најчешће добијају упутства да шаљу одговоре на коментаре у којима се они ословљавају као “СНС ботови” или “ботине”. Када се појави такав коментар, СНС ботови имају обавезу да одговарају са “ДС тролови” и “жути тролови”.

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету

Још нека интересантна упутства:

Блиц – Вест: Сазнајемо десеторо приведено у крађи идентитета Андреја Вучића. Смерница: “Идемо овде најјаче са нашим коментарима! Ова вест је апсолутни приоритет! На врху има доста негативних коментара! Качимо се и одговарајмо на њих!”

Блиц – Вест: Крађа идентитета под Вучићевим именом прали паре чак до Кине. Смерница: “КАЧИМО СЕ НА НЕГАТИВНЕ КОМЕНТАРЕ У ВРХУ И ОДГОВАРАЈМО!!! ОД 322 ОБЈАВЉЕНА КОМЕНТАРА У 54 НАС НАЗИВАЈУ БОТОВИМА! НА СВАКИ ТАКАВ КОМЕНТАР ПИТАЈТЕ ИХ ЧИЈИ СУ ОНИ БОТОВИ И ТРОЛОВИ КАДА ПО ЦЕО ДАН ПЉУЈУ У КОМЕНТАРИМА”.

Курир – Вест: Рез: Иницијатива у СНС за смену Николића? Смерница: “ДОБИЛИ СТЕ ЈАСНУ СМЕРНИЦУ. МОЛИМ ПОЈЕДИНЕ КОЛЕГЕ ДА НЕ ПИШУ ГЛУПОСТИ И ДА ПАЖЉИВО ПРОЧИТАЈУ : СМЕРНИЦА : И као хиљаду пута до сада Курир смењује Радомира Николића! Пишемо, као и увек, да су то све спекулације, да разлога за то нема, јер иако се посветио решавању проблема у Крагујевцу, његова функција као председника ИО уопште не трпи због тога. Ово је 100. пут да медији спекулишу о смени Радомира Николића и поново неће бити ништа од тога. Једноставно, човек ради добро посао председника ИО као и градоначелника Крагујевца. НИКАКО НЕ ПИШЕМО – “треба максимално да се посвети граду” (јер већ јесте), “странка ће да одлучи шта је најбоље”, “важније је да се посвети граду”…”човек нема времена, град захтева посвећеност”… и слично!!!”

Начин плаћања СНС ботова

– Ботови Српске напредне странке не добијају плату за остављање коментара, каже наш извор.

Додаје да им се странка одужује тако што им налази послове у државним предузећима или им сређује унапређења на послу и то само мали број добије посао, а “остали добијају празна обећања као и сви грађани Србије што слушају празне приче СНС-а”.

– Ти који су добили посао имају обавезу да наставе са ботовањем, јер, уколико не наставе, уговор им неће бити продужен. Неки не раде уопште свој посао, него добију рачунар и обавеза им је да шаљу коментаре у току радног времена, односно, то им је једини посао. То најчешће раде са Пореском управом. Тамо убацују своје истакнутије ботове и људе који раде у “вотеру” и они не раде апсолутно ништа за фирму, већ само раде за странку, а на државној су грбачи што се тиче плате. У бот тиму је тренутно између 500 и 600 људи, открива наш извор.

У јануару одржан састанак ботова у тајној “Тврђави”

Према речима нашег извора, Интернет тима СНС-а одржао је у јануару састанак поводом покретања “Тврђаве”. На велико изненађење, према тврдњама нашег извора, састанку је присуствовала уредница интернет издања “Вечерњих новости”, Драгана Миловановић.

Она је, како каже наш извор, администраторима “Новости.рс” издала наређења да “пуштају апсолутно све коментаре у којима је хвали власт и да сви могу слободно да шаљу коментаре преко Гугл Хрома (Google Chrome), јер ће се пуштати и више коментара са исте ИП адресе”.

Редакција Телепромптер.рс контактирала је уредницу сајта “Новости.рс” како бисмо добили њен коментар на ове наводе, али смо остали ускраћено за одговор. Већ два дана нам не шаље одговор на постављана питања.

Вучић испунио обећање: Запослио је омладину, али у ботове

Поред уреднице “Новости.рс”, јануарском састанку у “Тврђави” присуствовала је и Марија Јовичић, такмичарка у “Пинковим звездама”, о којој је Телепромптер.рс већ писао. Јовичићева је координатор ботова из Београда. Недавно је преко странке добила посао у Народној скупштини Србије где ради као секретарица посланичке група СНС-а, а добила је и промоцију на “Пинку” и осталим медијима који прате “Пинково” такмичење.

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету
Марија Јовичић

Састанку је наравно присуствовао и шеф Интернет тима, Славиша Мићановић, Вучићев саветник за интернет и друштвене мреже и одборник у Скупштини Града Београда. “Он је задужен за комуникацију са Вучићем и од њега добија смернице које ће качити на вести”, открива наш извор.

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету
Славиша Мићановић

Био је и његов заменик и шеф Твитер тима, Симо Чулић, иначе саветник за интернет и друштвене мреже председника Србије Томислава Николића. “Симо је још задужен за вођење Томине Фејсбук странице, тако да, он уместо Томе окреће Фејсбук и остале социјалне мреже. Као и његов шеф и кум Мићан, Симо је одборник у Скупштини Града Београда”, закључује наш извор.

Откривена тајна „тврђава“ СНС ботова - процурео најновији програм који активисти СНС користе за коментарисање на Интернету
Симо Чулић

Ако никада није било јасније да Александар Вучић и Српска напредна странка апсолутно ништа не раде, сада би требало да ситуација буде много јаснија. Ако Александар Вучић има толико времена да издаје “смернице” за коментарисање вести на интернет порталима, о чему ми причамо?

Ако Александар Вучић и СНС толико времена, ресурса и енергије улажу у прављења нових програма за коментарисање вести, питамо се шта би било да се Вучић заиста толико посвети бољем животу грађана?

Телепромптер.рс, НСПМ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!