Отворено писмо шабачке Иницијативе "Село-град": Тајкуни разарају српски аграр

Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8
(6)

Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа и меда овај крај предњачи у Србији. Међутим, бројни су проблеми у аграру, а посебно у сточарству.

Због тога су се отвореним писмом представници Иницијативе“Село-град“обратили и председнику Србије Александру Вучићу.

Они су упозорили да цена бикова може да постане веома ниска, што се, на жалост, обистинило – тренутно је 1,85 евра, а у фебруару је била 2,35.

Простом рачуницом, ако узмете да у мачванском, посавотамнавском или поцерском селу, домаћинство које се бави узгојем стоке и бикова, у просеку има око десет грла, када се израчунају тадашња цена и садашња, просечно домаћинство на десет бикова губи око 3.000 евра годишње.

На месечном нивоу, губитак износи око 400 евра. Домаћинства која имају више грла за продају, трпе и веће губитке, тврде у Иницијативи.

Наводе да субвенције за бикове касне годину дана, а да је претходна власт унапред плаћала.

– Вођени информацијом да се од пре неколико дана поново активирао откуп стоке, тачније 2.500 тона јунећег меса за турско тржиште и да су људи из Турске дошли да тај откуп испрате и надзиру, постављамо питање: Зашто су турски држављани дошли у контролу и надзор откупа ако је претходни извоз био легалан? Незванично сазнајемо да се из ЕУ увози месо треће категорије, које се користи у исхрани нашег становништва. Сматрамо да је то погрешно и да се не сме српском сељаку и сточару стајати на путу пласмана, треба му помоћи, јер ми смо регија са великим сточним фондом и то јунетином, која је тражена у читавом свету, а само се код нас гуши тржиште и кочи пласман домаћег јунећег меса – наводи се у отвореном писму.

Додаје се да слична ситуација прати и откуп свиња где цена константно варира, иде и до 170 динара, задржи се два до три дана, и одмах пада на испод 150 динара по килограму.

То се ове године десило најмање десет пута, па из Иницијативе питају: Kо је утоварио свиње у та два дана? Закључују да српски сељак мора да се ослободи најезде тајкуна у пољопривреди и додају да није реч о страначком питању, већ националном које се тиче просперитета пољопривреде.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицијска станица Вождовац штанцовала дозволе за оружје за банду Веље Невоље

Полицијска станица Вождовац штанцовала дозволе за оружје за банду Веље Невоље

5 (2) После хапшења Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља, осумњиченог за убиства и његових …

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

Аца Босанац: Пола пазара сам давао Стефановићу и Папићу, остало делио с Кокезом

5 (5) Београдски угоститељ Александар Кајмаковић (46), звани Аца Босанац, у уторак је припадницима УКП …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend