Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8
(6)

Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа и меда овај крај предњачи у Србији. Међутим, бројни су проблеми у аграру, а посебно у сточарству.

Због тога су се отвореним писмом представници Иницијативе“Село-град“обратили и председнику Србије Александру Вучићу.

Они су упозорили да цена бикова може да постане веома ниска, што се, на жалост, обистинило – тренутно је 1,85 евра, а у фебруару је била 2,35.

Простом рачуницом, ако узмете да у мачванском, посавотамнавском или поцерском селу, домаћинство које се бави узгојем стоке и бикова, у просеку има око десет грла, када се израчунају тадашња цена и садашња, просечно домаћинство на десет бикова губи око 3.000 евра годишње.

На месечном нивоу, губитак износи око 400 евра. Домаћинства која имају више грла за продају, трпе и веће губитке, тврде у Иницијативи.

Наводе да субвенције за бикове касне годину дана, а да је претходна власт унапред плаћала.

– Вођени информацијом да се од пре неколико дана поново активирао откуп стоке, тачније 2.500 тона јунећег меса за турско тржиште и да су људи из Турске дошли да тај откуп испрате и надзиру, постављамо питање: Зашто су турски држављани дошли у контролу и надзор откупа ако је претходни извоз био легалан? Незванично сазнајемо да се из ЕУ увози месо треће категорије, које се користи у исхрани нашег становништва. Сматрамо да је то погрешно и да се не сме српском сељаку и сточару стајати на путу пласмана, треба му помоћи, јер ми смо регија са великим сточним фондом и то јунетином, која је тражена у читавом свету, а само се код нас гуши тржиште и кочи пласман домаћег јунећег меса – наводи се у отвореном писму.

Додаје се да слична ситуација прати и откуп свиња где цена константно варира, иде и до 170 динара, задржи се два до три дана, и одмах пада на испод 150 динара по килограму.

То се ове године десило најмање десет пута, па из Иницијативе питају: Kо је утоварио свиње у та два дана? Закључују да српски сељак мора да се ослободи најезде тајкуна у пољопривреди и додају да није реч о страначком питању, већ националном које се тиче просперитета пољопривреде.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (900) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend