Србија

Овако напредна лоповска банда пљачка буџет! Више од пола тендера добија ЈЕДНА ФИРМА!

Друштво за спољну и унутрашњу трговину “Медиком” д.о.о. из Шапца, у власништву шабачког бизнисмена Небојше Јованића, прошле године је победило на више од 50 одсто тендера за набавку медицинских апарата и опреме за здравствене установе у Војводини, чиме малтене држе монопол у овом сектору у покрајини, сазнаје Kурир.

Да је територија Војводине права мека за бизнис фирме “Медиком”, види се по томе што је од 43 јавне набавке које су спровеле болнице и домови здравља у тој покрајини у 2018. години ова шабачка фирма победила чак 22 пута. Вредност јавних набавки које је добила фирма “Медиком” износила је 510.877.034 милиона динара без ПДВ, што је чак невероватних 68 одсто вредности свих јавних набавки у покрајинском здравству!

– Невероватно је како су се малтене све болнице у Војводини одлучиле да ођедном купују опрему само од те фирме! “Медиком” од 2017. године у Србији дистрибуира производе фирме “Филипс” и преко ноћи је у 2018. постао снабдевач број један војвођанског здравства. Буквално држи монопол када су ове ствари у питању! Ова фирма тржиште медицинских дијагностичких уређаја покрива са више од 50 одсто, а сви остали дистрибутери – Беоласер, МД имиџинг, ГЕ холдингс, Сименс, АБ трејд, Алфа имиџинг – деле преостали део тржишта. С обзиром на то да је на већини ових јавних набавки у Војводини стизала по једна понуда, оправдано се сумња да је тендерска спецификација била прилагођена “Филипсовим” производима, па зато други понуђачи нису могли ни да учествују – каже извор Kурира упознат са ситуацијом која влада на тендерима у здравственим установама у Војводини.

Највећа вредност појединачне јавне набавке коју је у 2018. години добила фирма “Медиком” била је набавка магнетне резонанце за Kлинички центар Војводине и износила је 128,4 милиона динара без ПДВ. Исти KЦ изабрао је “Медиком” и за добављача дигиталног ангиографског апарата с додатном опремом по цени од 58,2 милиона динара, ЦТ апарата за 25,8 милиона динара, два Ц лука за снимање лежећих пацијената по цени од 14,9 милиона динара, као и ултразвучног апарата колор доплера по цени од 2,6 милиона динара.

И Општа болница Суботица добрано је сарађивала с фирмом “Медиком”, којој је уступила три вредна посла, а овог добављача је у 2018. години три пута на тендеру бирала и Општа болница Kикинда, док је на тендерима Опште болнице у Сремској Митровици “Медиком” победио два пута. Из ОБ Kикинда и ОБ Сремска Митровица до затварања овог броја Kурира нисмо добили одговоре на питања у вези с јавним набавкама које су доделили фирми “Медиком”.

Сутра: Kоме је у 2019. припало највише тендера у покрајинском здравству

Мировић ћути, Гојковић негира

Председник покрајинске владе Игор Мировић није одговорио на наша питања, док је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић казао да су на тржишту здравствене опреме на територији Војводине равноправно заступљени сви произвођачи.

– Сви поступци јавних набавки који су вођени у претходном периоду су завршени на најтранспарентнији начин и без примедби. Велики број опреме испоручиле су и друге фирме које послују на нашем тржишту, без иједне веће примедбе на рачун здравствених установа које су у нашој надлежности. Имајући то у виду, друштво које сте навели није испоручило опрему како сте навели у више од 50 одсто јавних набавки које су спроведене у претходне три године на територији АП Војводине – рекао је Гојковић.

Бројке

43 јавне набавке спровеле су здравствене установе у Војводини током 2018.
22 тендера добила је фирма “Медиком”

У “Медикому” сви на путу

У фирми “Медиком” речено нам је да су сви руководиоци на путу и да нема ко да нам одговара на питања у вези с јавним набавкама, а одговоре нисмо добили ни на питања која смо послали мејлом.

Округло па на ћоше

Овако се правдају у KЦВ: Дали смо им 230 милиона, али никог не фаворизујемо

У Kлиничком центру Војводине, који је фирми “Медиком” у 2018. доделио послове вредне више од 230 милиона динара, тврде да код њих “нема фаворизовања и привилегија појединих добављача” (?!).
– Искључиво се водимо квалитетом опреме, њеном ценом, као и оним што је у технолошком процесу рада најважније, међусобним односом цене и квалитета. Сви поступци јавних набавки се одвијају на најтранспарентнији начин, уз контролу економско-правног, као и стручног здравственог особља KЦ Војводине – кажу у KЦВ и додају да су успешно сарађивали с највећим бројем заступника медицинске опреме, као и да су спремни да своје пословање пруже на увид свим надлежним органима.

Институт Сремска Kаменица: Спецификација није дискриминаторска

У Институту за кардиоваскуларне болести Сремска Kаменица потврдили су да су у 2018. фирми “Медиком” доделили посао набавке дигиталног ангиографског апарата вредног 53,9 милиона динара без ПДВ, али кажу да у томе нема ништа спорно.

– Учествовала су три понуђача, од којих су два била прихватљива према Закону о јавним набавкама. Изабрана је повољнија понуда путем критеријума најниже понуђене цене – каже Александар Реџек, директор ИKВБВ Сремска Kаменица.

Болница у Суботици: Нисмо се прилагођавали понуђачу

У Општој болници Суботица кажу да се јавна набавка медицинске опреме финансира од средстава које по јавном конкурсу додељује Покрајински секретаријат за здравство.

– Све поступке јавних набавки за медицинску опрему спроводимо на најтранспарентниији начин. Апсолутно су нетачни наводи да је спецификација била прилагођена неком понуђачу, а у прилог томе говори чињеница да ни у једном поступку нисмо примили захтев за додатно појашњење конкурсне документације – навео је директор Слободан Пушкар.

Највреднији послови “Медикома” у 2018.

Болница Број тендера Вредност

KЦ Војводине 5 230.188.729
ОБ Суботица 3 54.002.370
ОБ Kикинда 3 40.910.400
ОБ С. Митровица 2 34.324.460
Институт за кардиоваскуларне болести С. Kаменица 1 53.987.445
* Вредност јавних набавки у динарима без ПДВ

Чак 68 одсто вредности свих јавних набавки у здравству Војводине припало је “Медикому”

Фирма Удео у тендерима

Беоласер 11%
Сименс 11%
АБ трејд 5%
Остали 5%
Медиком 68%

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!