пензионери

Ове године још 100.000 пензионера

До краја ове године очекује се огроман број нових захтева за одлазак у пензију, цифра се стално повећава. За исплату садашњих и нових пензионера обезбеђено 580,15 милијарди динара, 13,4 одсто више него лане

РАДНУ књижицу би из фирме до краја године могло да повуче око 100.000 запослених, пошто су одлучили да оду у пензију. Према пројекцијама Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, управо оволико захтева за старосну, ивалидску и породичну пензију, очекују шалтерски службеници свих филијала широм земље.

Ипак, укупан број пензионера неће се увећати за толики број ”новајлија” јер у 2012. години биће обустављена исплата на око 60.000 адреса.

– Током 2011. године Фонд ПИО је добио 96.028 нових пензионера, али су у истом интервалу забележене 72.122 трајне обуставе исплата, било да је реч о студентима који су престали да примају породичну пензију јер су завршили школовање или пак о људима који су преминули – објашњавају у Фонду ПИО.

Тако се и према речима Ивана Мимића, директора финансијског сектора Фонда ПИО, у планирању расхода за 2012. годину пошло од претпоставке да ће на 1,4 милиона садашњих пензионера додати још 40.000 презимена.

– При сваком планирању издатака за пензије, полазимо од тога да ће у наредној години бити 1,7 одсто више пензионера него у претходној и тако правимо план расхода потребних за исплату пензија. Ови су трендови мање-више исти већ годинама – додаје Мимић, али подсећа да ће овој фонд бити богатији и за нове, војне, пензионере, који су од Нове године ”припојени” цивилним.

 Зато је у каси Фонда ПИО већ обезбеђен новац за садашње и нове пензионере а, према речима финансијског директора, за њихову ће исплату бити потребно 580,15 милијарди динара, што је за 13,4 одсто више новца него лане.

С друге стране, прогнозе колико би се новца могло сакупити од доприноса нису превише оптимистичне. Од наплате ”социјалних такси” Фонд у 2012. очекује приход од 275,6 милијарди динара, од којих ће већину (251,9 милијарди) донети чиновници, запослени у јавном сектору и државној управи.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Тачно 1. октобра истиче рок за покретање поступака за накнаду штету због смањених пензија у …

Србија: Плате балканске, цене европске

Србија: Плате балканске, цене европске

Иако се по нивоу бруто домаћег производа по становнику Србија налази скоро на зачељу Европе, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *