пензионери

Ове године још 100.000 пензионера

0
(0)

До краја ове године очекује се огроман број нових захтева за одлазак у пензију, цифра се стално повећава. За исплату садашњих и нових пензионера обезбеђено 580,15 милијарди динара, 13,4 одсто више него лане

РАДНУ књижицу би из фирме до краја године могло да повуче око 100.000 запослених, пошто су одлучили да оду у пензију. Према пројекцијама Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, управо оволико захтева за старосну, ивалидску и породичну пензију, очекују шалтерски службеници свих филијала широм земље.

Ипак, укупан број пензионера неће се увећати за толики број ”новајлија” јер у 2012. години биће обустављена исплата на око 60.000 адреса.

– Током 2011. године Фонд ПИО је добио 96.028 нових пензионера, али су у истом интервалу забележене 72.122 трајне обуставе исплата, било да је реч о студентима који су престали да примају породичну пензију јер су завршили школовање или пак о људима који су преминули – објашњавају у Фонду ПИО.

Тако се и према речима Ивана Мимића, директора финансијског сектора Фонда ПИО, у планирању расхода за 2012. годину пошло од претпоставке да ће на 1,4 милиона садашњих пензионера додати још 40.000 презимена.

– При сваком планирању издатака за пензије, полазимо од тога да ће у наредној години бити 1,7 одсто више пензионера него у претходној и тако правимо план расхода потребних за исплату пензија. Ови су трендови мање-више исти већ годинама – додаје Мимић, али подсећа да ће овој фонд бити богатији и за нове, војне, пензионере, који су од Нове године ”припојени” цивилним.

 Зато је у каси Фонда ПИО већ обезбеђен новац за садашње и нове пензионере а, према речима финансијског директора, за њихову ће исплату бити потребно 580,15 милијарди динара, што је за 13,4 одсто више новца него лане.

С друге стране, прогнозе колико би се новца могло сакупити од доприноса нису превише оптимистичне. Од наплате ”социјалних такси” Фонд у 2012. очекује приход од 275,6 милијарди динара, од којих ће већину (251,9 милијарди) донети чиновници, запослени у јавном сектору и државној управи.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

4.9 (7) Албанцима се на КиМ љуља тло под ногама, пре свега због суморне стварности …

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

Пензионер Вучићу: Не требају ми твоје лизалице и цуцле, врати паре што си опљачкао!

5 (4) Пензионерима ће од понедељка на кућну адресу стићи првих 700.000 пакета витамина – …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend