Ово су млади програмери Србије, једни од најбољих на свету

0
(0)

Млади програмери из Србије забележили су одличне резултате на Међународној информатичкој олимпијади која је одржана од 13. до 20. јула у Тајвану.

Такмичење је индивидуално а сваку земљу представља највише 4 такмичара. На овогодишњем такмичењу учествовало је 311 такмичара из 82 земље.

Млади програмери из Србије постигли су још један сјајан резултат и наставили серију одличних међународних наступа. Четворица наших ученика освојила су 3 медаље и то 2 сребрне и једну бронзану:

Димитрије Ердељан, ученик гимназије “Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду – сребрна медаља; Марко Станковић, ученик гимназије “Светозар Марковић“ у Нишу – сребрна медаља; Иван Стошић, ученик гимназије “Светозар Марковић“ у Нишу – бронзана медаља.

Нашу земљу представљао је и Андреј Ивашковић, ученик Математичке гимназије у Београду, коме је, нажалост, недостајало свега 5 поена до бронзане медаље.

Лидери екипе били су Никола Милосављевић, Природно математички факултет у Нишу, Марко Савић, Природно математички факултет у Новом Саду.

Екипа Србије за ово такмичење одабрана је после низа такмичења које укључују квалификације, окружно такмичење, државно такмичење и Српску информатичку олимпијаду као завршни ступањ. У креирању и одабиру задатака за ова такмичења, одржавању система за аутоматско тестирање и у припремама ученика, сваке године активно учествује Државна комисија за такмичења из информатике – тим од 15ак људи, углавном студената који су и сами бивши такмичари.
Завршне припреме у трајању од 7 дана одржане су у Истраживачкој станици Петница и финасиране су од стране Microsoft Development Center Serbia (MDCS). Трошкове пута на Међународну информатичку олимпијаду покрило је Министраство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend