Средњошкоци као програмери: Чак осам тимова у финалу ИТ такмичења

0
(0)

У Београду је данас одржано финале деветог по реду „Буббле Цуп“ међународног такмичења у програмирању, где је ове године Србија је имала рекордан број својих представника – чак осам тимова.

Укупно 60 средњошколаца и студената из девет европских земаља решавали су у финалу алгоритамске задатаке, а међу њима и осам тимова Србије. У завршници такмичења нашли су се и представници Хрватске, Румуније, Бугарске, Украјине, Белорусије, Летоније, Русије и Енглеске. „Буббле Цуп“ који је настао као идеја Развојног центра „microsoft-а“ у Србији, већ традиционално популаризује програмирање и поцртава значај савремених, информационих технологија.

Свечаном отварању присуствовала је и Татјана Матић, Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

– Концепт овог такмичења уклапа се у циљеве које ми као ресорно министарство имамо када је у питању развој информационог друштва у републици Србији. Наставићемо и у будућности да у сарадњи са „microsoft-ом“ подржавамо овакве иницијативе, како би децу изузетне способности у овој области задржали у Србији“ – истакла је она.

Поред такмичења, оформљен је посебан сервис за учење и вежбање програмирања „Буббле Бее“, који је намењен побољшању квалитета образовања. Биће доступан свим узрастима, почев од основне школе и свима који су заинтересовани да науче основе програмирања. Овај сервис је бесплатан и послужиће професорима као подршка у настави.

Алекса Ћелап, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Близанци-генијалци опет донели медаље у Ниш, разбијају астрофизику и астрономију

0 (0) Ниш – Крај 2016. године донео је Србији изванредан успех младих и талентованих …

Планинарско такмичење, 12. септембар 2016. (РТВ Бор)

0 (0) Уз подршку Планинарског савеза Србије, Планинарски клуб „Вукан“ из Пожаревца организовао је минулог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend