fbpx
Насловна / Свет / Пад Бо Силаја
Пад Бо Силаја 1

Пад Бо Силаја

29.04.2012. –

У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ Гордон Ченг, аутор књиге «Coming Collapse of China», говори о замршеном скандалу, који је обухватио политичку сцену Кине.  Скандал није резултирао само падом бившег лидера комунистичке партије Бо Силаја, него и обелодањивањем информација о многобројним инцидентима корупције у свим владиним фракцијама.

Замршена политичка интрига, у коју је начас тешко поверовати, била је разлог пада бившег лидера кинеске комунистичке партије Бо Силаја. Некада је он био узор нове генерације партијских вођа, а на данашњи дан он је оптужен да је умешан у мучења и убиства, и везе са бившим шефом полиције, који сада тражи азил у САД. Његов предмет је по први пут привукао пажњу средстава јавног информисања због повезаности са тајанственим убиством британског бизнисмена Нила Хејвуда. Истрага која је уследила, прерасла је у један од највећих политичких скандала у историји Кине. 

Да ли је кинеској влади било познато о корумпираности Бо Силаја? Зашто влада покушава да уклони управо њега?

Лидери комунистичке партије налазе се у сталној борби за власт. Ове године лидери четврте генерације, коју предводи Ху Ђинтао, мораће да предају власт петој генерацији, која се према неким претпоставкама налази под влашћу Кси Џинпинга. Због ове промене власти, до које долази једном у деценији, лидери комунистичке партије воде међусобну борбу, која је у задње време попримила далеко веће размере. Бо Силај је имао јаку политичку подршку, која би му омогућила да постане стални члан комитета политбироа, у којем се налазе кинески политички лидери. То није свима одговарало, и зато је одлучено да се елиминише. Из тог разлога скоро је била обелодањена информација о Бо и његовој жени, о смрти Нила Хејвуда и многи други интригирајући детаљи скандала.

Бо Силај је „наследник“. Да ли би сте објаснили шта то значи и зашто је овај аспекат значајан у свему томе?

„Наследник“ је потомак претходних лидера Народне Републике Кине. Отац Бо, Бо Ибо, – био је члан „осмосморице бесмртних“ Народне Републике Кине. Прихваћено је да се „наследницима“ сматра фракција у комунистичкој партији. Друге фракције су – Шанхајска група, на челу са бившим лидером Ђианг Цемином, и фракција савеза комунистичке омладине, на челу са Ху Ђинтао, данашњим лидером. „Наследници“ су неформална група, која можда и није толико јединствена, али без обзира на то довољно је утицајна, с обзиром да ће Си Ђинпинг, који је спада у „наследнике“, крајем године можда постати следећи лидер Кине.Зато је пажња људи често усмерена на фракцију „наследника“.

Да ли је корупција присутна унутар фракције „наследника“?

Да, присутна је, као и у свим осталим фракцијама. У овом тренутку, проблем комунистичке партије је у томе што је корупција изашла изван контроле, јер је у Кини сувише много новца због наглог раста привреде. И то је проузроковало да народ окрене леђа влади. То је реалан проблем, јер је у прошлости корупција била разлог пада династија, тако се изгледа и данас историја понавља. Постоји информација из непотврђених извора да је Гу Каилај, жена Боа, убила британца Нила Хејвуда јер је Хејвуд затражио велики део за пребацивање великих новчаних износа у иностранство. Није ми познато колико је ова информација истинита, највероватније то није тако, међутим управо о томе кинески народ свакодневно чита у јавним гласилима. То веома негативно утиче на углед комунистичке партије.

Бо је такође учествовао у делатностима армије. Да ли би могли да разјасните, на који начин случај Бо може да утиче на обелодањивање информација о корупцији у Народној ослободилачкој војсци?

Жена Боа је ћерка генерала, и њена породица је умешана у корупцију у Народној ослободилачкој војсци. У свакој државној структури Кине присутна је корупција и Народна ослободилачка војска није изузетак, а услед тога сада посматрамо развој великих скандала, који су везани за корупцију и војску. Значај ове околности је у томе да Бо има веза унутар војске. Током прве недеље развоја скандала, почетком фебруара, Бо се одмах упутио у провинцију Хунан, где је лоциран главни штаб 14 групе армије. Јасно је, да упркос апелима и обраћањима Ху Ђинтао восци, лојалност војске је ипак под питањем. Посебно у контексту гласина о три удара током ове године, које су, што је сасвим могуће, биле истините.

Бо је потрошио милионе на малобуџетску стамбену изгрању, пружао је подршку малоимућном делу становништва и водио борбу против корупције. Да ли Бо има подршку у народу и како се он изјашњава поводом скандала?

Бо је веома популаран, пошто је урадио далеко више других лидера у пружању подршке малоимућним. Не желим тиме да кажем да је он био прави реформатор или да други лидери комунистичке партије нису покушавали да пруже подршку сиромашним. Међутим Бо је урадио више од других, и зато је он изузетно популаран у кинеском народу. Многи изражавају жаљење, што други политички лидери покушавају да га уклоне, а то значи да се демонстрације, које су одржане у Чунцину у знак подршке Боа, могу очекивати и у другим регијама.

Да ли сматрате могућим масовне протесте, налик на одржане на тргу Тјенанмен?

Да, и нисам једини који о томе говори. Водећи кинески аналитичари говоре о могућности масовних протеста у целој земљи. Овај аспект је изненађујући, јер само неколико месеци уназад управо су они уверавали да ће промене проћи мирно и да се партија коначно утврдила. Запањујуђе је видети преоцењивање значаја социјалне нестабилности. Ја не тврдим да ће бити протеста, али сам убеђен да је то веома могуће. Све гласине само појачавају делегимитизацију владавине партије. Бо и његове присталице имају потпуно основа за напад на своје опоненте.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београдски адвокати захтевају смену Небојше Стефановића и Загорке Доловац јер су неспособни 11

Београдски адвокати захтевају смену Небојше Стефановића и Загорке Доловац јер су неспособни

Адвокатска комора Београда најоштрије осуђује нови напад на адвокате, овога пута на београдску канцеларују Милосављевића …

Смењен и командант Жанадармерије Драговић 12

Смењен и командант Жанадармерије Драговић

ПУКОВНИК Горан Драговић више није командант Жандармерије, сазнају „Новости“. Он ће каријеру, према првим незваничним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *