Космичка опасност

Космичка опасност

29.04.2012. –

Према Земљи лети огроман астероид Апотис, теоретски је његов судар с нашом Земљом могућ 2036. године. Ако се то деси, последице ће бити катастпрофалне. Апотис ће  донети већа разарања од Тунгуског метеорита. То је мишлење заменика шефа Роскосмоса Виталија Давидова.

Хоће ли доћи до судара,  биће јасно 2029. године. Тада ће астероид, који се окреће око Сунца, приближити нашој планети на растојање око 30 хиљада километара. То зближавање ће резултирати искључењем ТВ пријемника, јер се управо на том одстојању налазе геостационирани сателити. Међутим, када се нађе у гравитационом пољу Земље, Апотис може да промени своју трајекторију, те након 7 година, у време следећег зближавања, може доћи до катастрофе, – упозорава експерт за космичке опасности Института астрономије РАН Сергеј Нароенков.

Величина астероида Апотис се процењује од 230 до 300 метара. При паду таквог тела на Земљу ће доћи до катастрофе регионалних размера. Ако падне на тврдо тло, астероид може да проузрокује разарања на растојању  око 100 километара од места пада.  Поред тога ће, природно, доћи до земљотреса до 7 степени према Рихтеровој скали. Ако Апотис падне у воду, он ће изазвати цунами.

Стручњаци већ данас размишљају како да спрече такву опасност. Има више  предлога. Могуће је офарбати једну страну астероида белом бојом, која одбија светлост, односно, сунчеви зраци ће неравномерно загрејати површину Апртиса, што ће на крају крајева променити трајекторију његовог лета. Могуће је проузроковати експлозију астероида, али његови ситни остаци ће попут шрапнела пробити атмосферу и изазвати још горе последице. Најбоља варијанта је лансирање тегљача, који би одвео астероид, – сматра   Сергеј Нароенков.

То је апарат, који се смешта код самог астероида. Он  некако ремети орбиту астероида. Управљајући тим апаратом, могуће је мало померати астероид да би се избегле опасне трајекторије. Односно, треба  учинити тако да би астероид нешто раније или касније прошао  место судара са Земљом.

Међутим, тај пројекат треба почети већ данас, јер његово остваривање тражи време. 2029. године, када ће процена вероватноће судара бити веродостојнија, лансирање тегљача ће бити  касно, – упозорава научник.

Иначе, не деле сви стручњаци такво «панично» мишљење. Дописни члан руске академије космонаутике Циолковски Јуриј Караш сматра да људима прете битније космичке опасности.

Неколико хиљада светлосних година од нас постоји бинарна звезда. Она се окреће око неког заједничког центра маса. Постоји вероватноћа да ће она  пустити рендгенски  сноп зрака. Ако он доспе до Земље, онда ћемо имати флуорографију сваки секунд током неколико година. Како вам се допада таква перспектива? Међутим, то је реално,  те је заштита од тога веома тешка, јер се она налази  неколико хиљада светлосних година од нас, те не можемо  да то претекнемо.

Постоји и друго мишљење. Научници нас плаше таквим стварима да би постигли повећање финансирања космичке гране.  Ипак шанса судара Апотиса са Земљом се процењује као 1 према 250 хиљада. Није то велика вероватноћа. 

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кинески космички апарат Чанг'е-5 успешно се спустио на видљиву страну Месеца

Кинески космички апарат Чанг’е-5 успешно се спустио на видљиву страну Месеца

* Треба да донесе на Земљу око 2 килограма реголита са Месеца. Ако у томе …

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала је сувласник београдског произвођача млека Пољопривредног комбината Београд (ПKБ), највећег пољопривредног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *