Економија

Паника на берзама: неповољне прогнозе

07.08.2011. –

Паника на берзама: фондовско тржиште је у протеклој недељи изгубило два и по билиона долара. Овакав нагли пад је последњи пут запажен у новембру 2008. године, у јеку светске финансијске кризе. Сума, која је изузета с тржишта може се упоредити с димензијама економије европске земље колика је Француска. По мишљењу аналитичара ни то још није крај: пад на берзама се наставља.

Има неколико разлога за панично расположење инвеститора. Пре свега, наравно, то је ситуација с дужничком кризом у Европи и с друге стране Атлантика. Истина, није дошло до дефолта у САД. Међутим, проблем с порастом америчких дуговања је остао нерешен. У Европи дужнички вир, за Грчком, повлачи и друге земље. Под знаком питања је ликвидност Италије – трећег по величини тржишта државних облигација после САД и Јапана.

Пред крај недеље низ проблематичних европских економија је допунио Кипар. Овде су тешкоће настале због тога што банке острва, чија актива у многоме премашује БДП држе у рукама грчке државне облигације у износу од неколико милијарди евра. Ситуација се још више искомпликовала после експлозије која је загрмела 11. јула на складишту војне муниције војно-морске базе у близини Лимасола. Штета од несреће, која је уништила највећу електричну централу на острву процењује се на 2 милијарде евра – при чему део расхода буџета Кипра износи 8 милијарди. Влада је због тога дала оставку.

Огроман пад котирања на светском тржишту наставио се и у току последњег радног дана, петка.

По мишљењу аналитичара, инвеститори су потценили озбиљност ситуације. Пре свега неколико месеци доминирало је мишљење да се светска економија, премда споро, али сигурно опоравља после кризе. И зато су негативни догађаји у Европи и САД посматрани као ризици, али не толико великих димензија да би се распродавала актива. Сад се ово гледиште мења, сматра аналитичар за тржиште робе „ТКБ Капитал“ Александар Коваљов.

Прошле и ове недеље појавило се неколико негативних макроекономских индикатора, пре свега у вези с БДП САД. Ствари с подацима о индустријској активности у Кини и Европи такође не стоје добро. Очигледно је успоравање. И ове побуде су такође утицале на тржишта.

Постаје очигледно да је Запад исцрпео могућности позитивног утицаја на економију без спровођења структурних реформи. Стручњаци су уверени да светски финансијски систем у свом садашњем облику представља зачарани круг. Тако да ће се пад на берзама највероватније наставити.

 

 

Извор: Голос России

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!