Насловна / Свет / Европа / Паника у Бриселу – стижу бугарски десничари

Паника у Бриселу – стижу бугарски десничари

Док европски челници покушавају да среде стање у Унији, проблеми само пристижу – следећи би могао да се појави у Бугарској, пише бриселски Политико.

Једна од најмлађих чланица Европске уније би у јануару требало да преузме председавање Унијом, а у Бриселу се већ чују аларми због партије Уједињених патриота, групе три крајње десничарске странке у бугарској коалиционој влади.

– Током бугарског шестомесечног председавања, министри из те партије ће имати значајну улогу у вођењу Европског савета, тела које у ком су представљене владе свих земаља чланица. Они су у претходном периоду користили расистичке поруке према ромској мањини, залагали су се за насиље у спречавању надирања миграната и јавно изразили сумњу у постојање климатских промена за које је човек одговоран – наводи се.

 

Такође, истиче се да ће бугарски десничари водити рачуна и о европском јединственом тржишту и политици према животној средини, због чега расте забринутост у Бриселу.

– Док Трамп брани нацисте, ми морамо да будемо сигурни да Европски савет покаже да нема места фашизму у Европској унији. Треба да пратимо шта причају чланови Уједињених патриота – рекао је Ги Верхофштад, бивши премијер Белгије.

Даље од тога је отишла комесарка за право Вера Јурова, која је навела да је веома нервозна због целе ситуације.

Политико подсећа да су десничари ушли у владу чији је ослонац десноцентристичка партија ГЕРБ, која није успела да самостално обезбеди већину, па је морала да направи компромис.

– Ипак, постоје и мишљења са мањом дозом забринутости, у којима се провлачи теза да владу потпуно контролише Бојко Борисов и да он неће дозволити да се иде против принципа Европске уније – наводи Политико.

Од “оптужених” страна коментар је стигао само од посланика УП Ангела Џамбаског, који је истакао да све оптужбе треба прво да буду доказане на суду, а потом да постану део политичког дискурса, као и да је немачка канцеларка Ангела Меркел почела да враћа избеглице у Авганистан.

– То значи да смо били у праву – рекао је Џамбаски.

Вестионлине

Актуелно

Доналд Трамп и његова администрација не гаје само антипатије према ЕУ, они желе и да је униште

ЛОНДОН – Амерички председник Доналд Трамп и његова администрација не гаје само антипатије према Европској …

Венецуела избацила из земље „интервенционистички“ тим ЕУ који је дошао да се састане с Гваидом

Шесточлана делегација ЕУ која је покушала да се састане са самопроглашеним венецуеланским „привременим председником“ Хуаном …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons