Паори траже састанак: Довешће нас шеки до просјачког штапа!

0
(0)

Председник Удружења пољопривредника „Паор“ из Црепаје Мирослав Грубанов затражио је данас састанак са председником Владе Србије Ивицом Дачићем поводом најаве да ће компанија шеика Уједињених арапских емирата купити неколико пољопривредних предузећа у Војводини.

„Паори траже хитан састанак са Дачићем због продаје земље арапском шеику“, рекао је Грубанов агенцији Бета.

Грубанов је рекао да је огорчен због такве одлуке, јер тиме шеик у посед добија и око 16.500 хектара најкавлитетнијег државног земљишта, по цени од 250 евра по хектару.

Новосадски Дневник данас је објавио да ће шеик и његова компанија Ал Дахра постати већински власник војвођанских предузећа Јадран, Млади борац, 7. јули, Омољица, Долово, Војводина у Старчеву, као и предузећа Драган Марковић у Обреновцу.

Како наводи лист, Србија продаје земљу тих комбината, која се води као друштвено власништво, што је „само по себи дискутабилна имовинска категорија“.

Та предузећа имају у просеку по 500 хектара земље, коју Србија шеику планира да прода по 10.000 евра, а припада им и 16.500 хектара државног земљишта.

Лист наводи да ће незаконитост, попут давања државних њива у закуп без тендера, бити превазиђена тако што ће бити потписан међународни уговор од државног значаја и тиме ће и формално и правно посао бити званично склопљен.

Грубанов тврди да су пољопривредници огорчени због тога што није њима понуђено да ту земљу узму у закуп по тако повољним условима, јер су хектар на лицитацијама плаћали и по 800 и 900 евра за хектар.

„Све су то кварне игре, ако се овако настави, заиста ћемо сви под једну шљиву. Бунили смо се након прве Динкићеве и Вучићеве посете Абу Дабију и након првог договора, а сада нам кажу да то није продаја већ заједничко улагање. Није шија него врат“, рекао је Грубанов.

Пољопривредник из Каћа Војислав Малешев, члан Удружења Клуб 100П плус, тврди да је то само доказ колико власт поштује народ и колико поштује закон.

„Не брани наш закон само продају државне земље, већ уопште продају земљишта странцима. Министар пољопривреде, с једне стране, обећава да ће померити границу, то јест рокове које смо испреговрали с ЕУ када је реч о продаји њива странцима, а с друге стране, министар привреде већ продаје земљу“, рекао је Малешев.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плантажа марихуане “Јовањице”: Иза Предрага Колувије и плантаже марихуане не стоји особа А. В.

4.6 (9) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену …

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (900) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend