четвртак , јануар 18 2018

Патрушев: Коришћење страних софтвера претња по руску сајбер-безбедност

Широка употреба иностраних информационих технологија, софтвера и уређаја за комуникацију ствара могућност за цурење информација и умањује ниво сајбер-безбедности, што ствара претњу по све технолошке процесе у Русији, али и рад свих органа власти, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Како је рекао, компјутерски напади који су се догодили у мају и јуну ове године, са циљем да се блокира рад информационих ресурса Руске Федерације, као и многих других земаља света, показали су дестабилизујући потенцијал тог програмског система.

Он је подсетио да заштита информационих система од спољног утицаја треба да буде решена по указу који је потписао руски председник Владимир Путин, по којем се предвиђа прелазак на домаћи софтвер.

Поред тога, истакао је Патрушев, неопходно је испунити све норме када је реч о заштити преноса службених докумената у систем федералних и регионалних центара, као и приликом прикључивања домаћих система на интернационалну мрежу размене података.

Поред сајбер-безбедности, Патрушев се осврнуо и на безбедност у јавном саобраћају од претњи терористичких напада, истакавши да је та област и даље приоритет, те да постоје одређени елементи који не испуњавају безбедносну норму.

Он је навео да су најслабије тачке када је у питању безбедност железничке станице, као и пруге. Наиме, како је прецизирао, на многим местима ни не постоје детектори метала, што далеко умањује безбедност када је реч о протоку грађана на тим јавним местима.

Спутник

Актуелно

Белорусија: Лукашенко потписао закон по коме су све трансакције и приходи од крипто валута ослобођени плаћања пореза у наредних пет година

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је либерални закон који сигнализира државну подршку блоцкцхаину и криптовалутама. …

Косачов: Брисел се заиграо бранећи „свето право Косова“

„Брисел се очигледно заиграо бранећи ‘свето право народа Косова’ на самоопредељење и недопуштањем истог права …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons