Патрушев: Коришћење страних софтвера претња по руску сајбер-безбедност

0
(0)

Широка употреба иностраних информационих технологија, софтвера и уређаја за комуникацију ствара могућност за цурење информација и умањује ниво сајбер-безбедности, што ствара претњу по све технолошке процесе у Русији, али и рад свих органа власти, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Како је рекао, компјутерски напади који су се догодили у мају и јуну ове године, са циљем да се блокира рад информационих ресурса Руске Федерације, као и многих других земаља света, показали су дестабилизујући потенцијал тог програмског система.

Он је подсетио да заштита информационих система од спољног утицаја треба да буде решена по указу који је потписао руски председник Владимир Путин, по којем се предвиђа прелазак на домаћи софтвер.

Поред тога, истакао је Патрушев, неопходно је испунити све норме када је реч о заштити преноса службених докумената у систем федералних и регионалних центара, као и приликом прикључивања домаћих система на интернационалну мрежу размене података.

Поред сајбер-безбедности, Патрушев се осврнуо и на безбедност у јавном саобраћају од претњи терористичких напада, истакавши да је та област и даље приоритет, те да постоје одређени елементи који не испуњавају безбедносну норму.

Он је навео да су најслабије тачке када је у питању безбедност железничке станице, као и пруге. Наиме, како је прецизирао, на многим местима ни не постоје детектори метала, што далеко умањује безбедност када је реч о протоку грађана на тим јавним местима.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић криминалцима и партијским ескадронима замењује војно-полицијске јединице Kоманданти јединица “стажирају” у затворима

5 (11) „Благовремененом“ реакцијом Војске Србије мигранти у камповима за избеглице у реону Шида „стављени …

А ХИСТЕРИЧНО НАМ ПРЕТИЛИ ГРОБЉЕМ: Шпанија и Италија безбедније од Србије!

5 (8) Иако се власт данима упиње да нам објасни како је коронавирус малтене прошлост …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend