Пчеларство међу најбољим стварима које Србија има

0
(0)

Девети међународни пчеларски сајам свечано је отворен је данас потписивањем Споразум о сарадњи Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) и општине Рача о градњи погона за прикупљање и пласман меда Савеза пчелара.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић истакао је да је пчеларска производња једна од најбољих ствари коју Србија има.

„Веома је важно да развијамо пчеларство. 2013. је више извезено меда из Србије, него свог меса из Србије говеђег, свињског и пилећег. Ово је много важна прича за Србију. Читав концепт развијања додате вредности у производњи апсолутно је остварив у пчеларству и због тога, прича о изградњи погона у Рачи веома је важна, јер ће на једном месту моћи да буде сакупљање, паковање, извоз и брендирање нашег меда”, рекао је Недимовић након свечаности отварања сајма.

Веома је важно да развијамо пчеларство. 2013. је више извезено меда из Србије, него свог меса из Србије говеђег, свињског и пилећег. Ово је много важна прича за Србију

Недимовић каже да ће Министарство пољопривреде дати свој пун допринос томе, а нарочито ће промовисати причу о српском квалитету, те да се „коначно раздвоји жито од кукоља и да оно што је прави мед буде на рафовима и Србије, а и у иностранству”.

Радна група на терену, наглашава министар, показала је добре резултате и један од фокуса управо је борба против нелегалног меда.

„Људи из СПОС су афирмисали ту причу и ставили је у први план. Није још ствар готова, борба предстоји, али ми не одустајемо. У наредних 10 дана изаћи ћемо са свим правилницима уз које ћемо субвенционисати све пољопривредне произвођаче, у овом случају пчеларе”, рекао је министар.

Највећи проценат раста обезбедили смо управо за пчеларе, мислим да је то јако важно, а спремили смо и измене закона о безбедности хране, које на потпуно нов начин регулишу ту материју и да ставимо тачку да кажемо да можемо да будемо безбедни у том делу пољопривредне производње, казао је он.

Министар државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић каже да је „свакако очигледно” колико влада Србије цени све што ради Пчеларски савез Србије и колико је важно пчеларство за нашу земљу.

„Градња погона у Рачи прави је показатељ потенцијала Србије, повезивање локалних предузетника и њихов заједнички наступ на тржишту, да би били јачи него појединачно и то је пример како треба да се стимулише и охрабрује локални економски развој, пример је за све друге индустрије шта можемо када се ујединимо”, рекла је министарка.

Како је рекла, два њена најлепша посла су информационе технологије и пчеларство, који су јако различите, а у ствари тако исте ствари, показују сву снагу и потенцијал Србије.

Градња погона у Рачи прави је показатељ потенцијала Србије, повезивање локалних предузетника и њихов заједнички наступ на тржишту, да би били јачи него појединачно и то је пример како треба да се стимулише и охрабрује локални економски развој, пример је за све друге индустрије шта можемо када се ујединимо

„Ако их ми подржимо како треба као влада Србије, препознаће Србију као шампиона, не само у Европи, већ и у свету”, рекла је она.

Из угла мог ресора, Савез пчеларшких организација је важан, мислим да је основа развоја Србије локални економски развој, а то се најбоље огледа у томе што ви радите- удруживање локалних привредника, предузетника, произвођача и повезивање општина како би се генерисао развој за све грађане, рекла је Брнабић.

Зато је, подвлачи она, посебно важна иницијатива да СПОС направи сопствену фабрику меда, те да јој је драго да су се локалне самоуправе такмичиле да понуде најбоље услове и да је победила Рача, којој је честитала.

„Трудићу се свакако да добијање дозвола и изградња те фабрике протекне у најбољем могућем реду, да се следећи пут видимо на отварању погона, да влада пружи подршку у извозу меда из Србије”, додала је министарка.

Како је рекла, следећи циљ за све нас је организација Светског пчеларског конгреса 2021, и то је оно где ћете следећи пут имати пуну подршку владе.

„Хвала вам на партнерству са владом, ми стојимо овде да помогнемо све што долази од вас”, рекла је Брнабић.

Идејни творац сајма председнк Савеза пчеларских организација Родољуб Живадиновић истакао је да су присутни министри много учинили да се склоне фалсификате меда са тржишта, односно нелојална конкуренција, и навео податак да Србија има највећи број кошница по глави становника на планети.

Једна кошница на шест становника, то нема ниједна земља, у Кини једна кошница на 226 становника, Словенија велика пчеларска земља, једна кошница на 14 становника, заиста можемо бити поносни, највише кошница по глави имамо, а то је око 1,2 милиона кошница

„Једна кошница на шест становника, то нема ниједна земља, у Кини једна кошница на 226 становника, Словенија велика пчеларска земља, једна кошница на 14 становника, заиста можемо бити поносни, највише кошница по глави имамо, а то је око 1,2 милиона кошница”, рекао је Живадиновић.

Живадиновић је министрима Недимовићу и Брнабић уручио највиша признање Савеза пчелара „почасни члан Савеза”, као и председнику Светске пчеларске организације Филипу Мекејбу.

Овогодишњи, девети Међународни пчеларски сајам траје до сутра и има 114 излагача, док је прошле године имао 12.000 посетилаца.

Танјуг, Политика.рс

Фотографије Танјуг / Димитрије Гол

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Турској пронађен „Вилин мед“ и продаје се за 5.000 евра по килограму

0 (0) Реч је о висококвалитетном меду који се највише користи у фармацији, а настао …

Београд: Мед храни три породице

0 (0) КАД се човек навикне на пчеле, тешко се од њих одваја. Мора помало да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend